Spitalul clinic de recuperare medicală Băile Felix va avea propria sursă de apă geotermală

Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix va beneficia, în cursul anului, de o sursă proprie de apă geotermală, folosită în procedurile medicale de tratament, printr-un proiect finanţat din bugetul propriu.

“Anul acesta, vom finaliza proiectul şi vom începe să folosim apa termală din forajul nostru propriu. Ceea ce va duce la nişte economii financiare importante, având în vedere că noi primim apa geotermală de la un furnizor căruia îi plătim lunar o anumită sumă, considerabilă. Vom avea astfel posibilitatea unor alte investiţii pentru pacienţii noştri”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, managerul spitalului, conf. univ. dr. Nicoleta Ramona Suciu.

Conducerea spitalului a obţinut în urmă cu trei ani licenţa de dare în administrare privind explorarea resurselor de apă geotermală şi apă minerală terapeutică, aprobată prin Ordinul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale nr. 239/2015. Anul 2019 este al patrulea an din faza de explorare, după ce, în 2018, au fost executate lucrările specifice aprobate pentru anul III de explorare.

“Suntem încă în faza de explorare. E un program de patru ani de explorare, care a cuprins obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor, construcţia forajului şi monitorizarea apei. În continuare, vom face demersul pentru obţinerea licenţei pentru exploatare, ceea ce va permite utilizarea apei geotermale în mod continuu. În acest an, cu siguranţă vom avea sursa noastră. Este un vis de circa opt ani, de când sunt managerul acestui spital”, a declarat, pentru AGERPRES, Nicoleta Suciu.

Apa termală este folosită pentru efectele sale curative în procedurile de hidroterapie, în bazine, la procedurile de hidrokinetoterapie, în băile galvanice, băi alternante etc, fiind factorul special de tratament oferit de spitalul din Băile Felix faţă de restul bazelor de tratament.

În anul 2018, Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix a acordat servicii medicale în regim de spitalizare continuă unui număr de 5.638 pacienţi. Pe segmentul de ambulatoriu integrat, au fost înregistrate un număr de circa 8000 de consultaţii.

Ca în fiecare an, a continuat procesul de dotare a bazei materiale, exclusiv din veniturile proprii ale spitalului. Astfel s-a achiziţionat aparatură medicală specifică (pentru drenaj limfatic, combine de electroterapie, aparat cu ultrasunete, bandă reabilitare mers, dispozitiv transfer pacienţi tip lift cu targă), dar şi în domeniul IT (server de date, licenţe aferente aplicaţiilor informatice utilizate în spital).

În paralel, pentru 97 de salariaţi a fost asigurată participarea la programe de perfecţionare profesională. Costurile, în sumă de 14.000 lei, au fost suportate integral de către unitate.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea