STUDIU ROMÂNESC DESPRE COVID-19: Nivelul proteinei S e asociat cu severitatea bolii

O echipă de medici de la Spitalul Colentina, care este unitate suport COVID, a făcut un studiu unic, până acum, în toată lumea, a cărui concluzie este că severitatea bolii este strâns legată de nivelul proteinei S.

Proteina S are o funcție anticoagulantă, iar studiul s-a axat pe cercetarea modului în care COVID-19 determină apariția trombozelor și cheagurilor, care afectează funcționarea tuturor organelor.

Studiul a pornit de la faptul că cercetări anterioare au găsit anticorpi antifosfolipidici la pacienții care au dezvoltat tromboze. Medicii români și-au propus să afle dacă există vreo legătură între nivelul proteinei S și evoluția bolii.

În studiu au fost incluși toți pacienții cu COVID-19 care au fost internați  în Spitalul Colentina în perioada 15 mai – 15 iulie, fiind însă excluși cei care aveau tratament anticoagulant cu vitamina K, precum și persoanele cu boli hepatice.

Tuturor pacienților li s-a măsurat activitatea proteinei S la internare. Efectul principal urmărit a fost supraviețuirea, iar cele secundare au fost severitatea clinică și afectarea pulmonară.

În studiu au fost incluși 91 de pacienți, dintre care 21 (23.3%) au decedat.

„Acesta a fost un studiu de grup observațional în care am înscris prospectiv pacienții admiși la departamentele de medicină internă, pneumologie și UCI ale unui spital universitar, în perioada 15 mai – 15 iulie 2020. Toți pacienții, cu vârsta de 18 ani sau peste, au fost incluși dacă au fost  diagnosticați cu COVID-19 printr-un test de reacție în lanț pozitiv al polimerazei pentru SARS-CoV-2 testat pe probe de tampoane nazofaringiene, indiferent de prezența sau de absența simptomelor și severitatea acestora atunci când sunt prezente. Această situație specială s-a datorat faptului că la începutul pandemiei, în România, fiecare pacient cu Covid-19 confirmat trebuia internat, prin lege, chiar dacă era asimptomatic. Am exclus din studiu pacienți cu trombofilie congenitală sau dobândită cunoscută, pacienți cărora li s-au administrat anticoagulante cu vitamina K la domiciliu și pacienți cu boală hepatică cunoscută sau neoplazie”, se arată în studiul care a fost publicat în Romanian Journal of Internal Medicine.

În urma observațiilor făcute pe pacienți, medicii de la Colentina au constat o activitate scăzută a proteinei S la 65% dintre ei. Decesul a fost asociat cu o activitate scăzută a proteinei S (mediana 42% față de 58%, p<0.001), iar asocierea a rămas semnificativă statistic după ajustarea pentru vârstă, markerii de inflamație și ALAT.

Concluzia studiului a fost că activitatea proteinei S a fost mai mică la pacienții cu COVID-19, iar nivelul ei a fost asociat cu supraviețuirea și severitatea bolii, acest fapt sugerând că proteina S ar putea avea un rol în manifestările trombotice ale bolii.

Ceea ce au aflat cercetătorii români în urma derulării acestui studiu ar putea avea un rol important în stabilirea tratamentelor pe viitor, în așa fel încât pacienții cu risc mai mare să poată fi tratați la timp și să nu se ajungă la complicații sau la deces.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes