Top 5 cele mai bune alimente care promit să reducă riscul apariției cancerului. E posibil să le ai chiar acum în casă!

Cancerul este una dintre cele mai temătoare boli ale secolulului. Deși apariția lui nu este determinată de o cauză anume și nici nu există un tratament care să vindece garantat orice tip de cancer, știm că alimentația sănătoasă este importantă atât în prevenirea apariției acestuia, cât și în accelerarea vindecării lui.

O dietă variată, bogată în alimente integrale, poate ajuta la scăderea riscului dezvoltării cancerului și la scăderea creșterii acestuia. Peștele gras, legumele, condimentele și fructele de pădure sunt extrem de sănătoase și ar trebui consumate zilnic.

1. Broccoli.

Broccoli conține sulforafan, un compus vegetal care se găsește în legumele crucifere și care poate avea proprietăți anticancerigene puternice. Un studiu a arătat că sulforafanul a redus dimensiunea și numărul celulelor canceroase de sân cu până la 75%. În mod similar, un alt studiu studiu pe animale a constatat că tratarea șoarecilor cu sulforafan a ajutat la uciderea celulelor cancerului de prostată și a redus volumul tumorii cu mai mult de 50%.
Unele studii au descoperit, de asemenea, că un aport mai mare de legume crucifere, precum broccoli, poate fi legat de un risc mai scăzut de cancer colorectal. O analiză a 35 de studii a arătat că alimentația bogată în legume crucifere (conopida, varza, kale, broccoli, varza de Bruxelles) a fost asociată cu un risc mai mic de cancer colorectal și de colon.

2. Morcovi
Mai multe studii au descoperit că alimentația bogată în morcovi este legată de un risc scăzut de anumite tipuri de cancer.
De exemplu, prin intermediul unei cercetări s-au analizat rezultatele a cinci studii și s-a concluzionat că un consum mai mare de morcovi poate reduce riscul de cancer de stomac cu până la 26%, iar printr-o altă cercetare s-a constatat că un aport mai mare de morcovi a fost asociat cu șanse cu 18% mai mici de a dezvolta cancer de prostată.
Mai mult, un alt studiu a analizat dietele a 1.266 de participanți cu și fără cancer pulmonar. S-a constatat că fumătorii actuali care nu au mâncat morcovi au avut de trei ori mai multe șanse de a dezvolta cancer pulmonar, comparativ cu cei care au mâncat morcovi mai mult de o dată pe săptămână.
Cu toate acestea, cercetarea actuală se limitează la studii pe animale și pe studii care arată asociere, dar nu cauzalitate. Sunt necesare mai multe studii pentru a examina acest lucru la oameni, în special.

3. Fructe de pădure

Fructele de pădure sunt bogate în antociani, pigmenți vegetali care au proprietăți antioxidante și pot fi asociate cu un risc redus de cancer.
Într-un studiu uman, 25 de persoane cu cancer colorectal au fost tratate cu extract de afine timp de șapte zile și s-a dovedit că reduce creșterea celulelor canceroase cu 7%. Print-un alt studiu (de dimenisuni mici) s-a administrat zmeură neagră liofilizată pacienților cu cancer oral și a arătat că a scăzut nivelul anumitor markeri asociați cu progresia cancerului. Un studiu pe animale a constatat că administrarea de zmeură neagră liofilizată șobolanilor a redus incidența tumorilor esofagiene cu până la 54% și a scăzut numărul de tumori cu până la 62%.
Pe baza acestor constatări, putem concluziona că includerea unei porții sau două de fructe de pădure în dietă ar putea ajuta la inhibarea dezvoltării cancerului.

4. Scorțișoară
Scorțișoara este bine-cunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate, inclusiv pentru capacitatea sa de a reduce glicemia și de a ușura inflamația. Cu ajutorul anumitor studii efectuate în eprubetă și pe animale s-a descoperit că scorțișoara poate ajuta la blocarea răspândirii celulelor canceroase.
Includerea a 1/2–1 linguriță (2–4 grame) de scorțișoară în dietă, în fiecare zi, poate fi benefică în prevenirea cancerului și poate avea și alte beneficii, cum ar fi scăderea zahărului din sânge și scăderea inflamației.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege modul în care scorțișoara poate influența dezvoltarea cancerului la oameni.

5. Pește gras
Unele cercetări sugerează că includerea câtorva porții de pește în fiecare săptămână poate reduce riscul de cancer.
Un studiu amplu a arătat că un aport mai mare de pește a fost asociat cu un risc mai scăzut de cancer de tract digestiv. Un alt studiu care a urmărit 478.040 de adulți a constatat că alimentația bogată în pește gras a scăzut riscul de a dezvolta cancer colorectal, în timp ce carnea roșie și procesată a crescut riscul apariției acestuia.
În special peștele gras precum somonul, macroul și anșoa conțin nutrienți importanți, cum ar fi vitamina D și acizi grași omega-3, care au fost legați de un risc mai scăzut de cancer.
De exemplu, se crede că un nivel adecvat de vitamina D protejează și reduce riscul de cancer, iar acizii grași omega-3 blochează dezvoltarea bolii.
Experții recomandă consumul a două porții de pește gras pe săptămână pentru a obține o doză consistentă de acizi grași omega-3 și vitamina D, dar și pentru a maximiza potențialele beneficii pentru sănătate ale acestor nutrienți.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina modul în care consumul de pește gras poate influența direct riscul de cancer la om.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes