Multe probleme medicale sunt puse pe seama moștenirii genetice. La fel se întâmplă și în cazul procesului de îmbătrânire. Medicii susțin însă că nu tot timpul genetica este responsabilă pentru faptul că îmbătrânim mai repede decât ar trebui, ci noi înșine suntem direct responsabili prin stilul de viață pe care îl adoptăm.
„20% este determinat de genetică, adică de genele noastre, și 80% de felul în care trăim, de stilul de viață, de terapiile pe care le facem și de alți parametri influențabil. Putem da vina pe genetică, dar putem da vina în maniera în care putem urmări cu atenție pentru că se fac teste genetice, putem face face testele pentru patologii, putem ști dacă aceste boli care se transmit genetic le putem face incluziv putem afla dacă vom face Alzheimer” susține dr. Adrian Stănescu, medic primar gerontologie și geriatrie, invitat în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.
Totuși anumite teste genetice ne pot oferi informații cu privire la starea noastră de sănătate și ne pot preciza, în detaliu, vârsta biologică reală pe care o avem. Astfel, este necesar să apelăm la ele pentru a afla cum putem preveni îmbătrânirea și, odată cu ea, și bolile specifice bătrâneții.
„Există posibilitatea de nutrigenomică și epigenomică ce ne arată, pe de o parte cam ce ar trebui să mâncăm și cum să ne organizăm stilul de viață și chiar o vârsta biologică. Există mai multe tipuri de analizoare care ne pot da această vârstă biologică și când începem aceste terapii de antiage-ing intern noi știm de unde am pornit” a mai spus dr. Adrian Stănescu, medic primar gerontologie și geriatrie.