Pe lângă stilul de viață nesănătos, se pare că și anxietatea, depresia sau stresul de la serviciu pot reprezenta factori de risc pentru hipertensiune. Medicii atrag atenția că toate aceste stări psihologice pot avea ca efect creșterea tensiunii arteriale. Sfatul specialiștilor este acela de a învăța cum să gestionăm aceste emoții puternice pentru a nua avea probleme cu tensiunea.
„Să-și controleze foarte bine componenta legată de stresul emoțional. Pentru că este o chestie pe care, din păcate, o întâlnim în practică. Acum câteva zile discutam la Craiova, la un congres de imaginea bolilor cardiovasculare dar pe partea cealaltă, după ce inversăm această imagine, vedem partea cu anxietatea cu depresia. Când te confrunți foarte mult cu anxietatea, este în situația în care stimulezi mult sistemul nervos și automat începe să crească tensiune arterială„ consideră dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, invitat în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.
Stresul profesional, de asemenea, poate provoca o creștere a valorii tensiunii arteriale. De aceea, este necesar să gestionăm emoțiile puternice, pentru a ține sub control tensiunea arterială.
„Și dacă ai un mediu profesional unde-ți petreci foarte mult timp fără a gestiona corespunzător, în ciuda faptului că nu vei reuși, elementul stres te blochează și astfel ajungem la probleme de tensiune„ mai spune dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog.