VIVIDEO Diagnosticul polipilor de colon. Medic: „De cele mai multe ori sunt descoperiți întâmplător”

Polipii de la nivelul colonului sunt descoperiți, de cele mai multe ori, întâmplător. Pacienții care prezintă simptome digestive ajung la medic, iar în urma investigațiilor descoperă și polipii adenomatoși.

„Polipii de colon într-adevăr se depistează la pacienți simptomatici, dar de cele mai multe ori simptomele nu sunt date de prezența lor. Ca să fie simptomatici polipii, trebuie să aibă dimensiuni foarte mari, pentru a produce obstrucție și să sângereze. Majoritatea sunt foarte mici și atunci e puțin probabil să producă simptome. Ei sunt descoperiți incidental. De cele mai multe ori pacienții ajung la noi pentru cu totul alte probleme” a explicat, la „Doctor Medika”, dr. Tudor Arbănaș, medic primar gastroenterolog.

Metodă de screening pentru cancerul de colon

Mai mult decât atât, o altă metodă de diagnostic a polipilor de colon este reprezentată de screeningul pentru cancerul colorectal. Adesea, în timpul investigațiilor specifice, medicii descoperă polipii adenomatoși.

„Cel mai frecvent îi depistăm în cadrul screeningului pentru cancerul colorectal. Deci îi depistăm în mod activ. Pentru că există această paradigmă că orice cancer de colon este precedat de niște polipi adenomatoși și atunci scopul nostru este să prevenim cancerul, depistând din vreme acești polipi” mai spune dr. Tudor Arbănaș, medic primar gastroenterolog.

Vârsta, factor de risc semnificativ

Cel mai adesea, polipii adenomatoși apar la persoanele în vârstă. După 50 de ani, incidența acestei probleme medicale este foarte mare, avertizează specialiștii.

„Polipii sunt extrem de frecvenți după 50 de ani. După această vârstă, polipii apar la 25-30% dintre persoanele evaluate la colonoscopiile de screening. Aproape 1 din 3 pacienți are această problemă. În jurul vârstei de 70 de ani ajunge la 50% din pacienți să aibă polipi” a mai spus dr. Tudor Arbănaș, medic primar gastroenterolog.

Categorii: Exclusiv, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea