Primul curs online despre aderenţa la tratament din România

Anul trecut, Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a lansat cursul e-learning Aderenţa la tratamentul tuberculozei, de la concept la practică – singurul curs online din România care tratează tematica informaţiilor, abilităţilor şi tehnicilor necesare pentru creşterea aderenţei la tratamentul antituberculos.

Cursul se adresează atât specialiştilor care lucrează adesea cu persoane bolnave de tuberculoză, cât şi publicului larg, reprezentând o bază introductivă utilă celor implicaţi în susţinerea şi asistarea persoanelor cu tuberculoză în comunitate.

Obiectivele cursului online dezvoltat de Fundaţia Romanian Angel Appeal sunt creşterea competenţei şi confortului profesional al specialiştilor care asistă pacientul cu tuberculoză, ajutându-i pe aceştia să aibă o mai bună înţelegere a factorilor care influnţează comportamentul de aderenţă la tratament şi să dezvolte strategii pentru a preveni abandonul tratamentului.

Acum, la aproape un an distanţă de la lansarea cursului, vă prezentăm poveştile specialiştilor care au urmat cursul şi modul în care i-a ajutat în interacţiunea cu pacienţii cu TB şi în abordarea medicală sau psihologică a tratamentului.

„Eu lucrez ca mediator sanitar într-o comunitate defavorizată cu mulţi rromi care nu au acces la educaţie şi informaţie. Faptul că am participat la acest curs, mi-a oferit oportunitatea de a cunoaşte aspecte legate de această boală şi din altă perspectivă decât cea medicală, care ţine strict de medicamentaţie şi termeni medicali de specialitate. Mi-am revizuit informaţiile şi cunoştinţele pe care le aveam despre tuberculoză şi mi-am format o perspectivă mai de ansamblu legată de această boală.

Faptul că noi, mediatorii sanitari, suntem legătură dintre autorităţile locale sanitare şi persoanele din comunităţile defavorizate care nu au acces la informaţii şi sănătate aşa de uşor, ne responsabilizează să fim cât mai bine pregătiţi ca să putem discuta cu oamenii despre problema pe care au şi despre paşii pe care trebuie să-i urmeze pentru a se vindeca şi să le inspirăm acestora încredere, întrucât procesul de vindecare este lung şi dificil.

Cursul a fost important pentru mine, deoarece toate informaţiile au fost prezentate foarte inteligibil şi cumva pe limbajul tuturor, au fost tratate numeroase subiecte care să acopere şi latura medicală, dar şi latura socială în vederea interacţiunii cu pacienţii şi realizarea tratamentului. Şi tot legat de conţinut şi de explicarea lui într-un limbaj uşor, am reuşit să-mi pun la punct cunoştinţele despre aderenţa la tratament, care înainte nu-mi erau atât de clare, nu prea eram stăpână pe acest subiect, iar faptul că în acest curs au fost explicat aşa de bine, m-a făcut să învăţ şi să înţeleg.

Pentru mine, marele câştig al acestei experienţe, pe lângă faptul că am dobândit cunoştinţe noi şi importante, este că am reuşit să-mi îmbunătăţesc modul de a interacţiona cu bolnavii. Am înţeles şi mai bine fenomenul TB şi al tratamentului ca întreg, ceea ce m-a făcut să-mi fie mai uşor să relaţionez cu pacienţii, să le explic în cuvinte normale, fără termeni medicali greu de înţeles, că trebuie să meargă la medic, să urmeze un tratament riguros de la care nu trebuie să se abată şi tot aşa. Cum spuneam, faptul că am învăţat din curs despre aderenţa la tratament şi ce trebuie făcut ca ea să aibă loc, mi-a dat curajul să abordez în discuţiile cu bolnavii şi acest subiect de care nu eram aşa sigură. Una e când doctorii le vorbesc bolnavilor despre boală şi tratament folosind un limbaj pe care ei nu pot uneori să-l înţeleagă în totalitate şi altceva când noi, cei de lângă ei, le explicăm în cuvinte simple care este situaţia.

Şi ca să vă zic, chiar am avut un caz grav de TB la noi în comunitate, un bărbat bolnav care nu voia să mai meargă la medic, pe motiv că atunci când a fost, nu i-a fost explicat astfel încât să înţeleagă gravitatea şi consecinţele acestei boli şi a cărui stare s-a înrăutăţit, în sensul că avea un plămân aproape distrus. Am stat de vorbă cu acel bărbat de mai multe ori, dar după ce am terminat cursul, pentru că am acumulat mai multe cunoştinţe, am putut să-i explic mult mai convingător că trebuie să se ducă din nou la doctor pentru a începe un tratament cât mai repede. Am reuşit să-l conving, am mers cu el la medic, iar el a fost spitalizat. Eu am interacţionat cu el în toată această perioadă, i-am explicat de ce e bine să se ţină de tratament chiar dacă e dificil, am fost un punct de sprijin şi informare. Bărbatul a urmat tratamentul, deşi uneori mai avea căderi de moral, dar mereu vorbeam şi-i explicam din nou şi din nou că trebuie să fie tare… şi uşor, uşor starea lui s-a îmbunătaţit.

Cred şi m-am convins din această experienţă că în procesul de vindecare al pacienţilor cu TB nu contează doar medicamentele pe care ei le iau, ci un aport foarte mare în drumul spre vindercare îl au şi factorul psihologic şi comunicarea. Trebuie să inspiri curaj şi credibilitate pacienţilor şi să te mulezi pe nivelul fiecăruia pentru a le vorbi în aşa fel încât ei chiar să înţeleagă ce le transmiţi şi să simtă că vrei să îi ajuţi, pentru ca astfel să capete şi ei moralul necesar pentru a putea face faţă.

Cel mai mare câştig al meu în urma acestui curs este faptul că am şi mai multe cunoştinţe despre aderenţa la tratament şi faptul că pot oferi multe informaţii celor din comunitate legate atât de prevenţie, cât şi de tratament. Şi mai ales, că pot face asta folosind un limbaj mai mult uman, comun şi mai puţin medical, pentru că aşa cum vă spuneam la început, doctorii au tendinţa de a vorbi cu bolnavii folosind un limbaj destul de dificil şi cei din comunităţi ca cea în care lucrez eu, nu înţeleg mereu totul şi astfel încă din start se pleacă cumva cu stângul.”

C.G. – mediator sanitar

„Fiind medic, eu cunosc deja foarte multe despre tuberculoză, tratament, dificultăţi care pot interveni în procesul de vindecare, despre cum se manifestă boala, factori de risc şi aşa mai departe. Plusul pe care pot să zic că l-a adus acest curs în interacţiunea mea cu bolnavii şi familiile acestora este să pun mai mult accent pe discuţiile cu ei pe rolul celor din jur, al apropiaţilor. Am petrecut mai mult timp cu familiile pacienţilor încercând să le explic faptul că ei reprezintă un element important, alături de tratamentul medicamentos, care facilitează procesul tratării. Dacă ei oferă pacientului suport psihic şi au grijă ca acesta să nu alunece spre depresie şi să respecte cu sfinţenie tratamentul, chiar dacă uneori devine atât de dificil încât bolnavul are tendinţa de a abandona, cu siguranţă drumul spre vindecare va fi unul mai uşor de parcurs, atât pentru pacient, cât şi pentru cei din jurul său.

Din punctul meu de vedere, cursul este unul util, dar şi mai important, este uşor de parcurs, aşa că recomandarea mea ar fi ca el să fie accesat de cât mai multe persoane, indiferent de categoria profesională. România fiind o ţară în care tuberculoza este destul de prezentă, consider că astfel de cursuri sunt nişte instrumente foarte bune prin care procesul prevenţiei să crească şi să aibă o rată de succes cât mai mare.”

M.G. – medic

„Din perspectiva mea de psiholog, cursul m-a ajutat să înţeleg boala şi ce să le spun pacienţilor despre tratament, evoluţia acestuia şi ce dificultăţi pot întâmpina pe parcursului vindecării. Pe mine mă securizează ca psiholog, să ştiu cele mai corecte şi sigure date medicale despre o boală. Când vorbesc pacienţilor despre o afecţiune, mi se pare că informaţia pe care o transmit îi ajută pe aceştia, pentru că le oferă un element de siguranţă faptul că înţeleg despre este vorba şi că nu trebuie să se sperie de tratament că-i aşa lung şi greu. De asemenea, aflând despre contagiune mai multe informaţii decât ştiam eu, am putut să le explic pacienţilor despre asta şi că nu trebuie să le mai fie teamă să stea de vorbă cu cei din jurul lor, pentru că am întâlnit destui bolnavi care se izolau din frica de a nu transmite boala mai departe.

Acest curs mi-a facilitat structurarea cunoştinţelor despre TB foarte clar şi concis, astfel ca în relaţia cu pacienţii să pot accesa aceste informaţii cât mai rapid şi să le pot pune în discuţie, ca să-i fac să înţeleagă prin ce trec şi ce presupune această etapă din viaţa lor. Mi s-a mai întâmplat ca unii pacienţi să fie perturbaţi de ce au mai auzit în stânga sau în dreapta despre boală şi să fie debusolaţi, dar dacă eu stau de vorbă cu ei şi îi calmez şi le clarific situaţia, nu se mai alarmează.

Şi ce aş dori să vă mai spun. Cred că acest curs ar trebui să fie urmat şi de alţi medici, nu doar de cei din reţeaua de pneumoftiziologie, pentru că ar afla multe despre tuberculoză pe care, aparent nu le cunosc ,şi spun asta, pentru că am văzut cu ochii mei medic de familie, spre exemplu, care ştiind că eu lucrez cu pacienţi cu TB, avea o tendinţă de retragere cumva. Dacă ar parcurge cât mai mulţi astfel de cursuri unde informarţiile prezentate sunt curprinzătoare, dar foarte bine structurate şi formulate încât să fie uşor de înţeles, ar fi un pas înainte, pentru că bolnavii suferă şi psihologic când văd că lumea tinde să-i marginalizeze. Factorul psihologic este şi el un pion extremde important în procesul de aderenţă la tratamentul tuberculozei.”

M.G. – psiholog

Cursul a fost realizat în cadrul programului Reducerea poverii TB în România, prin reformarea sistemului de control şi consolidarea managementului TB rezistente la tratament, prin asigurarea accesului universal la diagnostic şi tratament şi abordarea nevoilor populaţiilor la risc, program finanţat de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

Pentru cei interesaţi, cursul poate fi accesat în continuare, la adresa: http://raacursaderenta.boxiq.com/

Categorii: Știri

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea