Al doilea corp de clădire aparţinând Spitalului Clinic de Obstretică-Ginecologie ‘Dr. I.A.Sbârcea” va fi modernizat în totalitate printr-un proiect finanţat prin POR 2014-2020, valoarea totală fiind de peste 26 de milioane lei, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea.
Acesta a precizat că, după încheierea proiectului intitulat ”Modernizare, dotare şi eficientizare energetică a corpului S+P+7+M şi corp extindere (de legătură) existent între corpul nou şi corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie ‘Dr.I.A Sbârcea’ “, spitalul braşovean va fi dotat la standarde europene având în vedere că şi modernizarea corpului vechi s-a încheiat la începutul acestui an, iar condiţiile sunt foarte bune.
”Îi asigurăm pe medicii spitalului că este ultima dată când vom mai interveni cu lucrări de o asemenea anvergură la spital, având în vedere că mai bine de doi ani s-au desfăşurat lucrări la corpul vechi, iar activitatea în spital s-a desfăşurat cu o oarecare greutate ţinând cont că a trebuit restrânsă în câteva săli. Aşa se va întâmpla şi acum când întreaga clădire va trebui evacuată pentru desfăşurarea lucrărilor în interior, pe care sperăm că firma care le va câştiga să le finalizeze în cinci luni. Sunt lucrări foarte ample, dar consider că după aceste modernizări vom dispune de toate condiţiile necesare şi la concurenţă cu orice unitate medicală privată”, a explicat preşedintele CJ.
Respectivul corp de clădire va beneficia de intervenţie totală, fiind executate lucrări atât la exterior, cât şi la interior, a afirmat managerul proiectului, Mihai Pascu.
”Având în vedere că acest proiect şi finanţarea europeană este dată, în principal, pentru eficientizare energetică, vom avea surpriza să vedem prima unitate spitalicească din Braşov care va beneficia inclusiv de resurse energetice ecologice, acea energie verde de care toată lumea vorbeşte, dar puţini o pun în aplicare. Este vorba despre celule solare care vor asigura încălzirea şi apa caldă necesară spitalului. De asemenea, clădirea va fi anvelopată, tâmplăria schimbată, tot ce înseamnă instalaţii sanitare, electrice, termice schimbate, saloane modernizate, cu grup sanitar propriu. La exteriorul clădirii vor fi montate două lifturi, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. Vorbim de lucrări de mare amploare”, a spus managerul de proiect.
Lucrările la interior sunt preconizate să se efectueze pe parcursul a cinci luni, pentru a nu afecta foarte mult activitatea medicală a spitalului, iar proiectul are termen de finalizare sfârşitul lunii ianuarie 2020.
Şi corpul B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, cea mai mare unitate medicală din Braşov, se află în reabilitare şi modernizare totală, urmând să fie finalizat anul viitor, iar pentru Spitalul de Neurologie, în 2-3 săptămâni va fi eligibil contractul de finanţare pentru modernizarea acestui spital, a mai precizat Adrian Veştea.
Sursa: AGERPRES