Ziua Medicinei Militare, 21 august, este un moment de dublă sărbătoare în anul în care se aniversează Centenarul Marii Uniri, închinat memoriei celor care au fost, dar şi o lecţie de istorie şi de viaţă pentru cei care sunt la început de drum în carieră, afirmă comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, General de brigadă medic Conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu.
“Anul acesta, în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, Ziua Medicinei Militare este un moment de dublă sărbătoare, închinat memoriei celor care au fost. El este o lecţie de istorie şi de viaţă pentru cei care sunt la început de drum în carieră, pentru că numai prin cunoaşterea trecutului ai dreptul la prezent şi viitor, numai respectându-ţi înaintaşii ai puterea să înfrunţi necunoscutele timpurilor care vor veni”, afirmă Florentina Ioniţă-Radu, potrivit unui comunicat al Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” transmis, luni, AGERPRES.
Comandantul SUUMC adaugă că Ziua Medicinei Militare reprezintă şi un moment de bilanţ pentru profesioniştii din domeniu.
“Ziua de 21 august reprezintă un moment al bilanţului pentru fiecare dintre noi, indiferent de poziţia pe care o ocupăm în ierarhia instituţiilor de profil sau de culoarea hainei militare pe care am ales să o îmbrăcăm. În această zi, mai mult ca oricând, suntem conştienţi că aparţinem unei elite, că, spre deosebire de medicina civilă, avem o confirmare certă a datei de naştere a acestei profesii, pentru că medicina militară este izvorâtă din frământările istorice din lungul şi durerosul proces de modernizare a statului român. Indiferent de vremurile prin care am trecut, fiecare dintre noi, suntem un corp de profesionişti, punând, în slujba acestei nobile profesii, tot ceea cred că ne defineşte pe toţi – suflet, pasiune, înţelegere, putere de muncă, dorinţă de cunoaştere, timp şi disponibilitate, viziune, puterea de a recunoaşte faptul că nimeni nu deţine adevărul absolut iar pentru a avea succes e imperios necesar să ai dialog cu alţi specialişti şi să asculţi şi de alte opinii”, afirmă Florentina Ioniţă-Radu.
Comandantul SUUMC reaminteşte, totodată, personalitatea celui care a marcat istoria medicinei militare româneşti, generalul de divizie doctor Carol Davila.
“Izvorul de unde de ne tragem toţi poartă un nume, cel al generalului de divizie Carol Davila, omul care a sfinţit şi încă mai sfinţeşte locul medicinei româneşti, cel care, iată după atâţia ani de la înfiinţarea Spitalului Militar Central, a Institutului Medico-Militar, a Revistei de Medicină Militară şi, nu în ultimul rând, a Facultăţii de Medicină şi Farmacie, ne reuneşte, animaţi de aceleaşi idealuri şi crezuri, sub aceleaşi jurăminte sacre – cel al lui Hipocrat şi cel de credinţă faţă de patrie şi poporul nostru. (…) Nu ştim dacă generalul dr. Carol Davila era conştient că, prin acţiunile întreprinse făureşte istorie, dar ştim sigur că tot ce a realizat în timpul activităţii sale, s-a datorat unui cumul de factori: profesionalism desăvârşit, deschidere la nou, pasiune, informaţie, credinţă în oameni, viziune, perseverenţă, dar şi sprijinul autorităţilor”, adaugă Florentina Ioniţă-Radu.
Comandantul SUUMC subliniază, totodată, că la ora actuală are loc o perioadă de renaştere a medicinei militare din România.
“După atâţia ani de frământări în care medicina militară a fost considerată un fel de cenuşăreasă a acestui domeniu, în care a fost subfinanţată pe toate componentele de infrastructură, obligată, de cadrul normativ, să îşi pensioneze profesioniştii la vârsta la care alţii erau în plină afirmare socio-profesională, salarizată sub plafonul aplicat în domeniu, responsabilizată să rezolve cazuri medicale grave dar fără a beneficia de o decontare corespunzătoare per pacient, fără acces la fonduri structurale nerambursabile, iată că am ajuns să trăim, cu sprijinul factorilor decizionali din arcul guvernamental, o perioadă de renaştere din propria cenuşă, asemeni păsării Phoenix. Aceasta s-a datorat unui demers comun, prin asumare, de către toţi vectorii umani şi profesionali din instituţiile de profil medico-militar şi iată că am reuşit ceea ce se părea a fi imposibil în urmă cu câţiva ani. Am reuşit să vedem un viitor pentru cei care ne vor călca pe urme”, susţine generalul de brigadă medic Florentina Ioniţă-Radu.
Comandantul SUUMC subliniază în context că anul acesta Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” aniversează “onorabila vârstă de 187 de ani închinaţi cunoaşterii, cercetării, dezvoltării şi inovării în medicină”.
“Societatea aşteaptă de la noi să fim performanţi, capabili să asigurăm, în deplină siguranţă şi la înalte standarde, un act medical de înaltă calitate, comparabil cu cel oferit de centrele de specialitate din străinătate, dar în acelaşi timp să fim capabili să acordăm asistenţa medicală, la standardele solicitate de aliaţii noştri, din cadrul NATO, atât în teatrele de operaţii cât şi pe perioada executării unor misiuni ordonate”, adaugă generalul de brigadă medic Florentina Ioniţă-Radu.
Comandantul SUUMC menţionează şi importanţa medicinei militare, dat fiind situaţia geopolitică şi geostrategică în care se află România.
“Cunoscând oamenii care dau sens şi esenţă medicinei militare, pot afirma, fără niciun fel de echivoc, că, indiferent de culoarea uniformei militare, mă bazez pe profesionalismul, calitatea, responsabilitatea, corectitudinea, imparţialitatea, obiectivitatea, dedicarea şi, mai ales, loialitatea colegilor mei, care sunt pregătiţi să răspundă ‘PREZENT!’, la orice oră din zi şi din noapte, la orice misiune ce ne va fi încredinţată. (…) ‘La mulţi ani!’ şi mai ales ‘La mulţi ani, medicinei militare româneşti!’ “, mai afirmă generalul de brigadă medic Florentina Ioniţă-Radu.
Sursa: AGERPRES