Diana Păun, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale – Departamentul de Sănătate Publică, consideră că preluarea de la 1 ianuarie 2019 a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România reprezintă o oportunitate, dar dacă nu există planificare riguroasă şi colaborare între actorii responsabili, acest moment se poate transforma într-o ameninţare.
“Preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România este o mare provocare, dar şi o mare oportunitate. Dacă nu vom avea o planificare riguroasă şi mai ales o colaborare şi o comunicare între toţi actorii responsabili, cred că acest moment se va transforma într-o ameninţare, ceea ce nu ne dorim. De aceea, cred că efortul comun şi sinergia actorilor din sistem sunt singurele modalităţi prin care putem să asigurăm succesul unui astfel de demers”, a declarat Diana Păun, luni, la dezbaterea “Sănătatea în România pe durata Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene – Pregătire şi perspective. Dispare criza în 2019”.
În opinia sa, misiunea României nu este uşoară la Preşedinţia Consiliului UE.
“Mandatul României survine într-o perioadă în care se întâmplă lucruri importante – alegerile din Parlamentul European şi trasarea unor noi direcţii, elaborarea bugetului, ceea ce va implica cu siguranţă economii, inclusiv în domeniul medical, iar toate aceste aspecte vizează inclusiv responsabilitatea şi profesionalismul cu care România va şti să conducă toate aceste activităţi”, a spus consilierul de stat.
Diana Păun a menţionat că la nivel european există un trend general de declin demografic şi de îmbătrânire a populaţiei şi că aceasta este o problemă cu care se confruntă şi România.
“Este o problemă cu care se confruntă toate ţările europene. Or, aceasta din perspectiva sănătăţii implică un impact direct pe indicatorii stării de sănătate, natalitate, fertilitate, mortalitate, speranţă de viaţă. Este important şi modul în care reuşim să asigurăm accesul la servicii medicale specifice persoanelor de vârsta a treia, modul în care ne asigurăm resursele umane în domeniul medical atât timp cât ştim cu toţii ce deficit de resurse umane există în sistemul sanitar din România – inclusiv medicii îmbătrânesc. Faptul că medicii tineri pleacă şi la un moment dat această balanţă dezechilibrată va avea efecte directe asupra sistemului sanitar”, a opinat reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale.
Consilierul de stat a mai spus că ar trebui să existe posibilitatea de accesare a agendei de evenimente dedicate domeniului sănătăţii pe perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România.
Sursa: AGERPRES