Ministerul Sănătăţii îşi propune să organizeze proceduri de achiziţie centralizată, având în vedere că aceasta duce la o cheltuire mai eficientă a banilor repartizaţi şi la accesul pacienţilor la medicamente mai bune şi mai ieftine, a declarat miercuri secretarul de stat Cristian Grasu, în cadrul unei dezbateri organizate de UNOPA.
Potrivit acestuia, MS îşi propune să achiziţioneze teste rapide pentru depistarea HIV, pe care să le repartizeze către unităţile sanitare care implementează programul naţional.
“În acest moment avem în evidenţe aproape 15.000 de bolnavi în viaţă de HIV/SIDA pe care trebuie să îi tratăm în continuare cât mai bine putem. Pentru aceasta, MS va aloca în continuare fonduri necesare derulării programului. De asemenea, MS îşi propune să organizeze proceduri de achiziţie centralizată pentru că am observat că aceasta aduce o cheltuire mai eficientă a banilor repartizaţi şi accesul la medicamente mai bune şi mai ieftine pentru toţi pacienţii bolnavi de HIV/SIDA. Luarea în evidenţă a persoanelor cu HIV/SIDA la nivelul unităţilor de boli infecţioase teritoriale este o altă activitate pe care MS o va susţine în următoarea perioadă şi, de asemenea, asigurarea în spitale, în ambulatoriu, a medicamentelor antiretrovirale pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA”, a spus Grasu.
El este de părere că accentul trebuie să fie pus pe depistarea precoce şi prevenţie în cazul acestei boli.
La rândul său, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun a arătat că Ziua de luptă împotriva SIDA este o oportunitate de a aduce în dezbatere publică Programul de tratament HIV în România.
“Obiectivul 3 de dezvoltare durabilă este dedicat sănătăţii şi conţine mai multe ţinte printre care şi ţinta (…) care prevede ca până în anul 2030 să se pună capăt epidemiilor de SIDA, tuberculoză, malarie şi boli tropicale. (….) Incidenţa prin HIV în România conform statisticilor OMS a fost de 3,2 la suta de mii de locuitori în anul 2016, în scădere de la 4,1 în 2015 (…), iar media la nivelul UE a fost în 2016 de 5,8. Incidenţa în România a înregistrat un trend descendent din anul 1990, urmată de o creştere în perioada 2011-2014. În anul 2017 s-au înregistrat 629 de cazuri noi faţă de 950 în 2000. Ziua de luptă împotriva SIDA este o oportunitate de a aduce în dezbatere publică Programul de tratament HIV în România, care are multiple probleme, aşa cum ştim cu toţii, şi de a ne direcţiona eforturile către prevenţie, asigurarea accesului la tratament şi a calităţii vieţii celor care trăiesc cu această afecţiune. Dincolo de conştientizare, responsabilizare, de luptă împotrivă discriminării, avem nevoie de acţiune, de finanţare şi mai ales de consecvenţă”, a afirmat Diana Păun.
Sursa: AGERPRES