SJU Vrancea va implementa standarde anticorupţie, după modelul altor spitale din ţară

Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Focşani va implementa standarde anticorupţie, după modelul altor spitale din ţară, pentru a creşte eficienţa, calitatea şi corectitudinea actului medical, au anunţat, marţi, reprezentaţii unităţii sanitare.

“Spitalul Judeţean Focşani este prima unitate sanitară din judeţ şi printre primele din ţară care implementează standardul internaţional Sistemul ISO 37001/2016 de management anti-mită şi Serviciul audit de certificare, recertificare şi supraveghere ISO 9001/2015, pentru a creşte eficienţa, calitatea şi corectitudinea actului medical desfăşurat în unitatea sanitară. Acest standard urmăreşte impunerea în spital a unei culturi anti-mită şi implementarea unor controalele adecvate în acest sens, care vor creşte şansa de a detecta mita şi de a reduce incidenţa acesteia”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului judeţean, Alina Cosma.

Sistemul, care ar putea fi implementat începând de la finele lunii martie, va analiza fiecare vulnerabilitate în parte şi va veni cu soluţiile adecvate.

“Am făcut achiziţia pe SEAP şi sperăm ca până la finele acestei luni să semnăm contractul, pentru a putea trece la implementarea propriu-zisă. Lucrăm cu aceeaşi firmă care a implementat aceste standarde în toate spitalele din ţară. Va fi analizată fiecare vulnerabilitate în parte, o discutăm şi vedem cum putem conştientiza salariatul că nu trebuie să treacă de limita salariului sau de limita sarcinilor de serviciu. E un început bun şi cred că vom corecta multe lucruri de aici încolo prin acest proiect”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul spitalului judeţean, Constantin Mândrilă.

Managerul recunoaşte că a preluat know-how-ul acestui proiect de la spitalele care au implementat deja aceste standarde anti-mită.

“Dacă ştiam de acest standard, probabil am fi făcut acest lucru mai devreme. Am aflat de el şi i-am contactat pe cei care l-au implementat în spitalele de la Suceava şi Braşov, am avut o întâlnire cu dumnealor, ne-au expus cum se desfăşoară proiectul şi am decis că este un lucru bun”, a precizat Mândrilă.

Implementarea standardelor anticorupţie presupune, printre altele, identificarea, analiza şi evaluarea riscurilor de corupţie, minimizarea riscurilor de mită, proceduri de raportare, monitorizare şi semnalare a preocupărilor incorecte, investigare, audituri, măsuri de îmbunătăţire şi acţiuni corective, cursuri de pregătire pentru personal, evaluări periodice privind riscul de luare şi dare de mită, verificarea antecedentelor referitor la partenerii contractuali, la personal sau la proiecte etc.

Certificarea spitalului se va efectua în mai multe etape, într-o perioadă de maximum 24 de luni.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea