Legea antifumat nu e cea mai dură, e permisivă şi nu trebuie modificată

gabriel-tatu-chitoiu

Legea antifumat protejează atât fumătorii, cât și pe cei care nu fumează și nu trebuie să fie modificată, a declarat, marți, într-o conferință de presă, președintele Societății Române de Cardiologie, Gabriel Tatu Chițoiu.

“Această lege este bună, protejează pe toată lumea, inclusiv pe fumători de fumatul excesiv. Nu este nevoie de creare de stabilimente speciale pentru fumători, pentru că acest lucru le-ar face rău și lor, ajung (n.r. aceste spații) să aibă concentrații mari de fum. Cu toții avem interesul să apărăm legea așa cum este ea, nu să o modificăm să ajungem înapoi când avem un câștig destul de mare. Nu este cea mai dură, dimpotrivă, este permisivă”, a spus medicul cardiolog.

Potrivit acestuia, 80% dintre români au înțeles beneficiile actualei legi, după cum arată ultimele sondaje.

“Pe terasele din fața spațiilor în care se fumează nivelul de nicotină era de zece ori mai mare în cazul spațiilor semi-deschise. Acest fumat se propagă și în interiorul spațiului declarat de nefumători, iar concentrația de nicotină ajunge acolo să fie de trei ori mai mare dacă spațiul de afară în care se fumează este semi-deschis față de locul în care fumătorul fumează în spațiu complet deschis. Orice spațiu semi-deschis crește nivelul de nicotină și produsele toxice de cel puțin zece ori. Dacă la acest spațiu deschis mai punem și un acoperiș gradul de expunere crește cu 50% pentru nefumători”, a explicat medicul.

El a mai spus că există studii care arată că în blocurile în care se află două — trei apartamente de fumători 89% din toate locuințele de nefumători sunt contaminate cu nicotină.

“Singura modalitate de a asigura protecție majorității nefumătoare față de efectul fumatului pasiv este ca fumătorii să fumeze în aer liber. (…) Fumatul e un drog și fumătorii au o boală, cel puțin, o laringită cronică tabagică sau o bronșită cronică. Fumatul contribuie, ca și factor de deces, la șase din cele opt cauze principale de mortalitate din lume. 90% dintre cei cu cancer pulmonar se îmbolnăvesc din cauza fumatului. 115 decese sunt atribuite fumatului în fiecare zi în România, 42.000 decese pe an. 70% dintre toate infarctele din România la pacienți sub 50 de ani sunt cauzate de tutun. În 2012, au fost internați în România aproape 2.000.000 de români din cauza bolilor produse de tutun și s-au cheltuit peste 1,2 miliarde de lei”, a afirmat președintele Societății Române de Cardiologie.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea