Spitalele din țară au luat măsuri pentru înlocuirea dezinfectanților Hexi Pharma

aparatura-medicala

Reprezentanții unităților sanitare din țară anunță că au luat măsuri pentru verificarea și înlocuirea dezinfectanților furnizați de compania Hexi Pharma aflați pe stoc. În unele cazuri, lipsa pe stoc a unor dezinfectanți care să fie conformi din punct de vedere al concentrației a determinat chiar amânarea unor operații. Pe de altă parte, în spitalele care își procură dezinfectanții din alte surse nu au fost semnalate probleme.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Victor Strâmbu a anunțat miercuri că, în urma primelor analize efectuate de ICECHIM, s-a decis retragerea produselor biocide neconforme provenind de la firma Hexi Pharma, în termen de zece zile.

“Există diferențe de concentrații între valoarea declarată și cea măsurată de ICECHIM. E vorba de procente de concentrații pe diverse tipuri de substanțe active. (…) S-a decis retragerea produselor neconforme. Este vorba de ceea ce există pe eticheta produsului îmbuteliat față de recomandările pe care le are Comisia de biocide, care lucrează după standardele unui Regulament specific. (…) Retragerea trebuie să se facă imediat. (…) Toate produsele analizate până acum sunt neconforme”, a anunțat secretarul de stat la Palatul Victoria.

Strâmbu a adăugat că aprovizionarea cu biocide “nu este o problemă” întrucât există pe piață mai mulți importatori și producători de asemenea substanțe.

GALAȚI

Activitatea în blocul operator al Spitalului de Urgență pentru Copii din Galați se reduce doar la cazurile de urgență, odată cu retragerea dezinfectanților produși de Hexi Pharma, opt operații neurgente fiind amânate, a declarat joi directorul medical al unității, Geta Badiu.

Potrivit acesteia, a administrația caută înlocuirea dezinfectanților produși de HexiPharma, dar operațiunile de achiziție pot dura și două-trei zile. Până atunci se lucrează în regim de avarie și se operează doar la cod roșu, pe bază de împrumut de dezinfectanți de la alte spitale.

‘Opt operații avem amânate până acum, dar în niciun caz nu era vorba de urgențe majore. Dacă este cazul, împrumutăm noi substanțe de la alte spitale care nu sunt de la HexiPharma. Am început procedurile de achiziție, dar sigur acestea pot să dureze. Chiar și o zi două pot dura, dat fiind faptul că acum toată lumea caută alte produse. Deocamdată am oprit tot ce nu este operație de urgență’, a spus Geta Badiu.

Intervențiile chirurgicale amânate sunt pentru hernii sau apendicite.

SĂLAJ

Spitalul Județean de Urgență Zalău, cea mai mare unitate spitalicească din județul Sălaj, a luat joi decizia de a nu mai utiliza produsele Hexi Pharma, urmând a fi achiziționați dezinfectanți de la alte firme, pentru o perioadă de timp limitată.

“Astăzi am luat decizia de a nu mai utiliza produsele incriminate. Vom achiziționa, pentru 15-30 de zile, dezinfectanți de la alte firme, iar mai apoi vom vedea ce se întâmplă. Avem demarate și procedurile de achiziție publică. Nu am primit nicio înștiințare privind interzicerea utilizării unor anumite produse, însă având în vedere stare de spirit generală și solicitările medicilor din spital, am luat această decizie”, a declarat joi, pentru AGERPRES, Laurențiu Barna, managerul Spitalul Județean.

Acesta a adăugat că până în prezent nu au fost semnalate probleme privind utilizarea dezinfectanților în spital.

“Nu au fost probleme, însă mai ales în zonele sensibile, cum este blocul operator, trebuie să ne luăm toate măsurile de siguranță”, a conchis sursa citată.

La unitatea spitalicească din Zalău se tratează anual, în regim de spitalizare continuă, peste 25.000 de pacienți și alți 15.000 cu spitalizare de zi, în ambulatoriu fiind acordate circa 70.000 de consultații.

BRAȘOV

Reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov și Direcției de Sănătate și Asistență Medicală (DSAM) din cadrul Consiliului Județean (CJ) Brașov au început, joi, controale la spitalele din județ, pentru verificarea contractelor de achiziție a dezinfectanților în perioada 2012-2016.

“Miercuri am emis un Ordin de Prefect prin care Direcția de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Asistență Medicală din cadrul Consiliului Județean Brașov se vor deplasa în comisii mixte la toate unitățile spitalicești din județ care au făcut achiziții de dezinfectanți în perioada 2012-2016. Avem baza de date, iar echipele sunt deja pe teren. Termenul stabilit este de maxim 10 zile. Vineri, voi merge personal la Spitalul Clinic de Copii să vedem care este situația în această unitate spitalicească, după ce săptămâna trecută s-au recoltat probe din substanțelor dezinfectante folosite aici”, a declarat joi, pentru AGERPRES, prefectul Brașovului, Ciprian Băncilă.

Cinci echipe mixte vor verifica contractele de achiziții pentru dezinfectanți. De la două spitale, Spitalul Clinic de Copii și Spitalul Municipal din Făgăraș, care au avut contracte cu Hexi Pharma, au fost prelevate probe săptămâna trecută de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, pentru analize de laborator privind calitatea acestor substanțe dezinfectante.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean, Mariana Câju, patru spitale din municipiul reședință, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul de Obstretică și Ginecologie “A.I.Sbârcea”, Spitalul Clinc de Copii și Spitalul de Pnemoftiziologie, dar și Spitalul Municipal Făgăraș și Spitalul orășenesc Zărnești au avut contracte cu Hexi Pharma. Alte două spitale din subordinea Consiliului Județean respectiv, Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Psihiatrie și Neurologie nu au avut contracte cu firma menționată.

BIHOR

Managerul Spitalului Clinic Județean din Oradea, dr. Gheorghe Carp, a declarat joi, pentru AGERPRES, că nu sunt probleme în instituție din cauza dezinfectanților.

Medicul a precizat că nu au fost sistate operații sau alte dereglări majore în activitate din cauza problemei dezinfectanților. ‘La noi, nu. Nu avem probleme cu dezinfectanții’, a spus dr. Carp.

În schimb, șeful insituției a precizat că așteaptă o comunicare de la Ministerul Sănătății.

‘Așteptăm să ne comunice Ministerul Sănătății ce să facem. Noi nu avem un singur furnizor. Avem mai mulți. Avem firme care au ieșit la licitații pe locul doi, am luat legătura cu ei și când avem nevoie, ne trimit’, a mai spus dr. Carp.

HUNEDOARA

Chirurgii de la Spitalul Județean de Urgență Deva operează în regim normal de programare, dar pot prelua și cazurile de urgență, activitatea acestora nefiind afectată de criza dezinfectanților din sistemul public de sănătate, a declarat joi, pentru AGERPRES, managerul unității sanitare, Călin Laza.

Potrivit acestuia, în cadrul spitalului se găsesc și alți dezinfectanți care se pot folosi la blocurile operatorii, iar săptămâna trecută s-a luat decizia achiziției de noi substanțe, de la alți producători.

‘Nu am avut probleme de operații amânate pentru că am avut și alte tipuri de dezinfectanți în spital. Într-o ședință a Comitetului Director, desfășurată pe 4 mai, am luat decizia să lansăm pe SEAP (sistemul electronic de achiziții publice, n.r.) procedura de achiziție a altor tipuri de dezinfectanți, de la alți producători. Sper să-i avem în spital de vineri sau de sâmbătă’, a afirmat managerul spitalului județean.

Călin Laza a precizat că intervențiile chirurgicale s-au efectuat după programările inițiale, fără să mai fie adăugate altele în plus, cu excepția situațiilor de urgență, cum ar fi accidentele rutiere.

Potrivit acestuia, blocurile operatorii sunt monitorizate în permanență de către medicii epidemiologi, pentru prevenirea oricăror probleme.

NEAMȚ

Chirurgii efectuează operații în toate spitalele din județul Neamț, iar stocurile de produse dezinfectante sunt suficiente.

Președintele Consiliului Județean, Emilia Arcan a declarat, pentru AGERPRES, că produsele achiziționate de Spitalul Județean de la Hexi Pharma au fost retrase din uz încă de vinerea trecută, iar dezinfectarea se face cu materiale cumpărate de la alte firme.

‘Operațiile se desfășoară normal în toate secțiile. După publicarea listei cu spitalele cu dezinfectanți, vineri, o echipă constituită prin dispoziția mea a mers la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț pentru a vedea cum stau lucrurile, ce stocuri din alt dezinfectant există și ce e de făcut în primă fază, ca să depășim situația. S-au prelevat multe probe care vor fi analizate la un laborator din străinătate’, a declarat, pentru AGERPRES, președintele CJ Neamț, Emilia Arcan.

Singura unitate spitalicească din județ care se aproviziona cu dezinfectanți de la HexiPharma era Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

Spitalele din Roman, Tîrgu Neamț și Bicaz au alți furnizori pentru aceste materiale.

BUZĂU

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Buzău, Adriana Bunilă, a declarat joi, pentru AGERPRES, că în urma controalelor, toate probele cu dezinfectanți au ieșit conforme, în condițiile în care de aproape trei ani unitatea medicală se află în relații contractuale cu o firmă străină în vederea asigurării acestor produse.

‘Conducerea celui mai mare spitalul din județul Buzău este foarte mulțumită de calitatea acestor produse care asigură dezinfectarea instrumentarului, dar și igiena personalului medical’, a declarat sursa citată.

Reprezentantul SJU Buzău a mai precizat că în ultimii ani, în urma verificărilor efectuate prin planurilor anuale de autocontrol, toate probele au ieșit conforme’, a mai declarat sursa citată.

VÂLCEA

Activitatea din cele trei mari spitale vâlcene se desfășoară normal. Potrivit conducerilor acestor unități sanitare cât și autorităților locale, nu s-a luat nicio decizie de sistare, probele analizate nepunând în pericol activitatea.

În cazul Spitalului de Urgență din Râmnicu Vâlcea, cel mai mare din județ, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Păsat, a declarat pentru AGERPRES că a discutat de dimineață cu conducerea unității și “nu există nici un risc care să ducă la sistarea activității”.

La Spitalul Municipal din Drăgășani, cele câteva produse Hexi Pharma au fost retrase și s-au folosit înlocuitori.

“Nu s-a pus în discuție sistarea operațiilor, am avut câteva produse Hexi Pharma care au fost imediat retrase și am folosit înlocuitori”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul unității, Marian Pârva.

La Spitalul din Horezu, aflat în subordinea Primăriei Horezu, edilul Ilie Fârtat a comunicat faptul că rezultatele probelor au fost în regulă și nu există pericolul sistării activității din blocul operator.

“Am și comunicat deja rezultatele pe care le-am primit, zilele trecute DSP Vâlcea a luat probe și le-a analizat, nu sunt riscuri de infecții deci activitatea este nepericlitată”, a precizat Fârtat.

GIURGIU

Purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, Elisabeta Bene, a declarat joi, pentru AGERPRES că unitatea sanitară are contract pentru dezinfectanți cu o altă firmă decât cea aflată în control în această perioadă și nu au fost semnalate până acum situații de infecții spitalicești.

‘Noi nu avem contract pentru dezinfectanți cu firma care se află acum în control și nici nu au fost semnalate până acum situații de infecții spitalicești după efectuarea de tratamente sau operații la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, activitatea în spital și operațiile programate se desfășoară în mod normal’, a declarat Elisabeta Bene.

Ea a adăugat faptul că și la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu au fost în această săptămână ‘controale privind dezinfectanții din partea Direcției de Sănătate Publică’, dar încă ‘nu au fost comunicate rezultatele’.

DOLJ

Conducerea Spitalul Județean de Urgență Craiova a decis, joi, amânarea operațiilor cronice, în urma confirmării că dezinfectanții Hexi Pharma sunt diluați.

“Am luat această decizie de dimineață. Operăm doar cazurile extrem de grave, doar în cazul în care viața pacienților este în pericol. Operațiile cronice vor fi reprogramate’, a declarat Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

Conducerea spitalului afirmă că așteaptă o decizie a Ministerului Sănătății pentru a ști ce va face cu stocul de dezinfectant și cum se va proceda pentru achiziția de noi soluții dezinfectante.

CARAȘ-SEVERIN

La Spitalul Județean de Urgență Reșița nu există risc operator, deoarece există un control dublu asupra instrumentelor. În plus, două dintre produsele folosite până de curând pentru dezinfecții au fost scoase din uz, la recomandarea Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin, a declarat joi, pentru AGERPRES, Dumitru Secășan, managerul acestei unități spitalicești.

‘Dezinfectanții pe care îi folosim noi, în urma contractului cu Hexi Pharma, se referă la dezinfectanții pentru pavimente, tegumente și nu prezintă din acest punct de vedere pericol pentru pacient. Trebuie să facem o disjuncție între treptele dezinfecției. Pentru instrumentarul necesar intervențiilor laparoscopice sau examinărilor laparoscopice, endoscopice, de mult timp la nivelul spitalului beneficiem de alte soluții, de la alte firme decât cele de la Hexi Pharma. Aceasta este dezinsecția chimică, dar instrumentele ca atare, folosite în operații, în intervenții chirurgicale, beneficiază de o sterilizare obținută în centrul nostru de sterilizare, prin sterilizare uscată și umedă. Înainte de sterilizare se testează toată aparatura. După sterilizare aceste instrumente sunt testate cu diverse soluții sau se măsoară sterilizarea prin turnesol, ceea ce înseamnă că există un dublu control asupra acestor instrumente care pot fi folosite în operații. Acest lucru înseamnă că riscul operator nu există’, a afirmat managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița.

În ceea ce privește sterilizarea anumitor instrumente, s-a folosit o soluție numită Suprasept, care nu mai este în uz, în urma unei note interne, pe care Dumitru Secășan a trimis-o, conform recomandării făcută de Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin, pe data de 6 mai 2016. În recomandare era vorba de produsele Suprasept și Hexio-Derm, ambele fiind scoase din uz. Aceste dezinfectante au fost folosite pentru suprafețe de diverse tipuri, pavimente, dar și pentru igienizarea personalului care lucrează la Spitalul Județean de Urgență Reșița.

‘Această situație cu dezinfectanții, cu neconformitățile, a apărut în urma examinării făcută de Spitalul Județean de Urgență Reșița, prin Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Nozocomiale, încă din data de 29 aprilie 2016. Pe data de 3 mai și ulterior, Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin a mai făcut și alte examinări, dar rezultatele noi nu le cunoaștem’, a mai precizat Dumitru Secășan.

COVASNA

Conducerea Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a renunțat în urmă cu un an la produsele de dezinfectare Hexi Pharma, fiind nemulțumită de calitatea acestora.

‘Încă de anul trecut nu mai folosim aceste produse, nu mai achiziționăm de la această firmă (…) Știu că la unele produse calitatea era problema. Colegii au făcut observații că nu sunt corespunzătoare. Noi avem o procedură internă de evaluare a calității produselor și primim feed-back-uri, și am primit că nu e ok, de aceea am renunțat și am achiziționat din altă parte. (…) Noi avem un sistem de autocontrol intern, periodic se recoltează probe de pe suprafețele ce trebuie dezinfectate, anume instrumentar, pardosele, mese de operație etc., deci se fac periodic și inopinat și se analizează dacă s-a făcut sau nu cum trebuie dezinfecția’, a declarat pentru AGERPRES Andras Nagy Robert.

El a mai menționat că respectarea protocoalelor de curățenie și dezinfecție reprezintă una dintre prioritățile instituției, iar cele 12 infecții intraspitalicești înregistrate anul trecut nu pot fi puse pe seama lipsei igienei.

Doi dintre pacienți au dobândit infecțiile în alte spitale, înainte de a fi internați la Sfântu Gheorghe, a declarat directorul medical al spitalului, dr. Antal Almos, potrivit căruia aceste infecții apar, de regulă, pe fondul folosirii excesive a antibioticelor și scăderii imunității bolnavilor.

HARGHITA

Comitetul Directorul al Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc a luat decizia, joi, să nu fie amânate intervențiile chirurgicale, întrucât în blocul operator nu se foloseau dezinfectanți Hexi Pharma iar rezultatele testelor de sanitație efectuate sunt foarte bune.

‘Am luat decizia în Comitetul Director de a nu întrerupe activitatea operatorie, dat fiind că în urma controalelor de sanitație din ultimele luni a reieșit că nu există un risc iminent infecțios la noi în spital. (…) Oricum, noi foloseam doar două produse de la Hexi Pharma (…) și nu se foloseau în blocul operator dezinfectanți Hexi Pharma. Testele de sanitație sunt foarte bune și rata de apariție a apariție a infecțiilor nosocomiale a scăzut în luna aprilie la aproape jumătate față de lunile precedente. Deci, nu există un pericol iminent de infecție care să ne perturbe activitatea medicală’, a declarat pentru AGERPRES managerul Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc.

Acesta a precizat că, potrivit scrisorii primite de la Ministerul Sănătății, în spital nu se mai folosesc dezinfectanții furnizați de către Hexi Pharma, urmând să se comunice metodologia de retrage a lor.

ARAD

Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad nu a avut probleme cu materialele destinate dezinfecției instrumentarului medical, a suprafețelor, a meselor de operație, acestea fiind achiziționate de la o altă firmă care a câștigat licitația publică desfășurată pe SEAP, datorită ofertei mai bune, iar acest produs nu a pus și nu pune niciun fel de probleme, a informat dr. George-Ciprian Pribac, director medical al spitalului arădean.

‘SCJU Arad a făcut contract cu Hexi Pharma, prin achiziții publice, pe SEAP, atât pe anul 2015, cât și pe 2016, numai pentru achiziționarea de săpun chirurgical, produsul fiind folosit pentru igiena mâinilor personalului medical și, potrivit testelor de sanitație efectuate, nu pune niciun fel de probleme’, a declarat joi pentru AGERPRES dr. George-Ciprian Pribac.

Potrivit sursei citate, “Hexi Pharma a câștigat contractul pentru săpun chirurgical cu concentrație de 7,5 mg/ml iod activ, datorită prețului cel mai scăzut, acesta fiind criteriul. În anul 2015, dezinfectantul cu care această firmă a câștigat contractul s-a numit Polyiodine Scrub, iar pentru anul 2016, denumirea comercială a produsului a fost schimbată în Hexio-Scrub. Practic este același produs, e ca un săpun lichid care nu se mai diluează. Cum îl primim de la producător, așa îl folosim în blocul operator și pe secțiile spitalului”.

Pe anul 2015, contractul dintre Hexi Pharma și SCJU Arad a fost în valoare de 193.440 lei, achiziționându-se produse în valoare de 103.056 lei, în vreme ce pentru anul 2016, contractul are o valoare maximă de 42.240 lei, din care s-au achiziționat până acum produse în valoare de 3.456 lei.

De menționat că în urmă cu puțin timp reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Arad au efectuat la SCJU o acțiune de control dispusă de Ministerul Sănătății. Inspectorii au prelevat șase teste de sanitație care au fost analizate în laboratoarele DSP, alte 24 de teste fiind prelevate de către personalul SCJU Arad de pe tegumentele personalului medical din șase blocuri operatorii, fiind analizate în laboratorul spitalului, toate testele fiind conforme.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea