Accesul pacienţilor din România la tratamente inovatoare – o problemă acută

Cezar IrimiaAccesul pacienţilor din România la tratamente inovatoare este o problemă acută în acest moment, a declarat marţi preşedintele Alianţei pacienţilor cronici din România, Cezar Irimia.

El a afirmat într-o dezbatere organizată de Platforma Europeană de Dezvoltare că ultima actualizare a listei medicamentelor compensate şi gratuite în ţara noastră a fost făcută în anul 2008.

Pe de altă parte, preşedintele fondator al Platformei Europene de Dezvoltare, Nela Păvăloiu, a arătat că atunci când se vorbeşte despre medicină personalizată se vorbeşte inevitabil despre inovaţie în sănătate.

‘De aceea, ne dorim ca românii care suferă de afecţiuni pe care medicina curentă nu reuşeşte să le trateze cu o rată de succes semnificativă, rudele şi prietenii lor, precum şi personalul medical de specialitate să ştie că mai au o şansă, şansa oferită de cele mai noi cercetări în domeniul medical’, a declarat preşedintele fondator al Platformei Europene de Dezvoltare, Nela Păvăloiu.

În context, doctorul Marius Geantă a explicat că deşi actualizarea listei de medicamente compensate presupune dintr-odată un efort mare de la bugetul de stat, beneficiile pe care inovaţia le are asupra stării de sănătate a populaţiei şi impactul pozitiv pe termen lung sunt mult mai importante.

‘Dincolo de problema acută a actualizării listelor de medicamente gratuite şi compensate, inovaţia în sănătate trebuie susţinută şi remarcată, astfel încât pacienţii din România să fie trataţi în context european’, a precizat Geantă.

Platforma Europeană de Dezvoltare a organizat marţi conferinţa cu tema ‘Inovaţia în sănătate – mai aproape de pacienţii români’, eveniment ce continuă campania naţională de comunicare, ‘Alege medicina personalizată’, lansată în acest an de Platforma Europeană de Dezvoltare, cu scopul de a îmbunătăţi accesul pacienţilor români la tratamente inovatoare, egalitatea de şanse şi identificare unor soluţii inovatoare menite să reducă decalajele dintre România şi UE în domeniul sănătăţii.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea