ACESTA E VERDICTUL Agenției Europene a Medicamentului pentru vaccinul AstraZeneca: cheagurile de sânge, “plauzibile, dar nu confirmate”

După o analiză atentă a tuturor informațiilor și cazurilor raportate după vaccinarea cu serul anti-COVID-19 produs de compania britanică AstraZeneca, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) dă verdictul: o legătură între apariția trombozei și vaccin este “plauzibilă, dar nu confirmată”.

Sunt necesare studii specializate pentru a înţelege pe deplin relaţia potenţială dintre vaccinare şi posibili factori de risc. Ceea ce încercăm să facem este să oferim toate informaţiile disponibile atât în ceea ce priveşte beneficiile, cât şi riscurile. Este foarte important să folosim vaccinurile pe care le avem pentru a încerca să stopăm această pandemie”, a declarat directorul EMA, Emer Cooke.

Aceasta a subliniat că riscul de deces ca urmare a COVID-19 este mai mare decât cel legat de reacțiile adverse sau efectele secundare rare ce pot să apară în urma vaccinării.

Experții EMA au mai spus că apariția cheagurilor de sânge la unele persoane ar putea fi o reacție a sistemului imunitar, dar au precizat că riscul ar trebui să fie trecut în prospectul vaccinului ca efect secundar foarte rar.

EMA a primit, în total, 169 de rapoarte legate de cazuri de tromboză apărute în cazul unor persoane vaccinate cu serul AstraZeneca, la un număr de peste 34 de milioane de doze administrate în țările membre ale Uniunii Europene.

Potrivit Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19, în România nu au fost raportate astfel de cazuri.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea