Aplicarea coplăţii trebuie testată prin intermediul unui proiect-pilot

Măsura aplicării procedurii de coplată în sistemul medical ar trebui testată mai întâi prin intermediul unui proiect-pilot aplicat în câteva judeţe ale ţării, pentru a vedea cum funcţionează efectiv în teritoriu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, dr. Dan Pereţianu, responsabil de legăturile cu mass-media din cadrul Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR).

‘În ţările din Uniunea Europeană, coplata este reglementată la un procent cuprins între 1% şi 10% din plata pe care casele de asigurări o realizează către furnizorii de servicii, dar şi în funcţie de puterea economică, fiind de aproximativ 1% din salariul minim pe economie. Potrivit noului proiect de lege privind coplata în sistemul medical, pacientul ar trebui să plătească din buzunarul propriu o sumă cuprinsă între 5 şi 7 lei pentru o consultaţie la un medic primar de ambulatoriu de specialitate. La rândul său, acesta primeşte de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate sau de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate suma de 16 lei pentru o consultaţie, ceea ce înseamnă că nivelul coplăţii suportate de pacient este de circa 40%, adică un procent absolut infernal pentru asiguratul român’, a afirmat dr. Dan Pereţianu.

Potrivit acestuia, un spital primeşte la ora actuală aproximativ 1.350 de lei pentru rezolvarea unei internări. În noul proiect de lege, coplata pentru spital suportată de pacient ar fi cuprinsă între 20 şi 60 de lei, respectiv între 1,4% şi 4,3% din valoarea totală, cifrele fiind de această dată ‘onorabile pentru ceea ce înseamnă coplata în accepţiunea Uniunii Europene’.

‘Dacă se doreşte scăderea numărului de internări, aşa cum s-a solicitat şi de către Banca Mondială, atunci sistemul ar trebui să sprijine medicina de ambulatoriu, în dauna actelor medicale care presupun internarea într-o unitate sanitară. Ca urmare, procentul coplăţii ar trebui să fie foarte scăzut în cazul consultaţiilor realizate în centrele de specialitate sau în policlinici, şi mai ridicat în cazul internărilor’, a precizat dr. Dan Pereţianu.

Proiectul de lege privind coplata în sistemul medical a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii în urmă cu o săptămână. CNS ‘Cartel ALFA’, la care este afiliată CFSMR, susţine poziţia Camerei, considerând că prevederile acestui proiect trebuie să facă în mod obligatoriu obiectul unui program pilot, care să evalueze consecinţele actului normativ pe termen mediu şi lung.

Categorii: Știri

Niciun comentariu

  • Dr.Mircea Dragan
    1 septembrie 2012 13:13

    Sunt intru totul cu opinia d-lui Dr. Peretianu, exceptie, proiectul pilot.
    Sa ma explic. Sunt de acord cu faptul ca ambulatoriul trebuie mai intai sustinut.Acest lucru il tot recomanda OMS de foarte multi ani.Tot OMS propune inchiderea de paturi de spital( nu inchiderea ex. abrupto de spitale) si cu banii eliberati din economii, refinantarea si intarirea medicinii ambulatorii, cea practicata de medicii de familie, medicina la domiciliul pacientului si cea comunitara, caci si cetatenii pauperi ce traiesc in precaritate au drept la viata. Se cunoste faptul ca medicina de spital este mult mai scumpa.In Romania traditia face ca ,, la cerea ” pacientului sa se poata efectua oricand o spitalizare.De cele mai multe ori nenecesara si costisitoare.Pentnru analize, pentru odihna, pentru comisia de expertiza…In mod firesc patul de spital este indispensabil. Dar acest lucru se refera numai la cazurile grave, complexe, ce necesita echipe teraputice si interventii de mare amplitudine.Prima si cea mai importanta etapa ar fi introducerea de bariere la spitalizare.Criterii clare si proceduri care sa limiteze spitalizarile arbitrare si care sa conduca pacientii catre medicina primara si cea de ambulator.Pentru acest lucru trebuie ca Ministerul Sanatatii si CNAS sa isi schimbe filozofia. Este adevarat ca medicii de spital, atot puternici ar avea de pierdut din puterea lor netarmurita si sumele suplimentare castigate pe garzi,imdemnizatii de conducere, sporuri speciale, pe care medicii de ambulatoriu nu le castiga.La fel si personalul mediu prin faptul ca nu vor mai castiga ca acum, cam tot atat cat medicii de ambulator pentruca si ei efectueaza garzi si au sporuri specifice de spital. Se va disponibiliza la o parte din personalul auxiliar , sau aceste persoane vor trebui sa se reconverteasca catre asistenta sociala comunitara la domiciliul pacientilor cu boli cronice si cu dizabilitati. Vor castiga cu siguranta pacientii si per amsamblu societatea.
    Cu ce nu sunt de acord.Cu un esantion de populatie si unul de medici la care sa se introduca coplata in sistem experimental pilot. Fenomenul va genera discriminare intre cetateni. Financiara si profesionala; o problema de etica sociala si o incalcare a textului constitutiei Romaniei care prevede ca toti cetatenii sunt egali. Ca acestia au drepturi si obligatii egale, in fata legii, a bolii si chiar a mortii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea