Care este gradul de protecție oferit de vaccinurile anti-COVID în fața tulpinii indiene (DELTA)

Tot mai multe studii scot în evidență că suntem vulnerabili în fața tulpinii indiene (DELTA) a noului coronavirus. Nici vaccinurile existente nu oferă un grad de protecție ridicat, tocmai de aceea respectarea măsurilor de protecție sanitară este mai importantă ca niciodată.

Vaccinurile anti-COVID-19 au fost create pentru a oferi protecție în fața tulpinii inițiale a noului coronavirus. Mutațiile produse de virus scad însă eficiența serurilor. Specialiștii explică gradul de protecție oferit de fiecare vaccin în parte în fața tulpinii indiene (DELTA) a noului coronavirus.

„Imunitatea dobândită prin vaccin nu este la fel de eficientă în cazul tulpinii indiene. Pentru vaccinul Pfizer de la 94% cât este imunitatea considerată în celelalte tulpini scade la 88%, iar pentru AstraZeneca scade de la 66%, la 60%. Iar pentru o singură doză de vaccinare scade sub 50%, iar asta înseamnă că la sub 50% nu prea mai suntem protejați. Sunt persoane care au trecut prin boală și nu au o imunitate bună pentru că au pierdut-o și foarte probabil ca acestea să nu fie protejate în momentul în care iau contact cu tulpina respectivă”, a explicat dr. Virgil Musta, medic primar boli infecțioase, la Medika TV.

Mult mai vulnerabile sunt persoanele care se bazează pe imunitatea pe care au dobândit-o în urma bolii și care refuză ideea de vaccinare.

În principiu, imunitatea oferită de boală începe să scadă după 3 luni, iar la 6 luni este slabă. Prin vaccinare, imunitatea scade după 8 luni, este la jumătate din titrul pe care l-am obținut inițial, după doza a doua. E greu de cuantificat exact, pentru că în îmbolnăvire nu intervine doar cantitatea de anticorpi, intervine și competența imunității celulare și mai intervine cantitatea de virus cu care ne contaminăm. Până nu se stabilizează pandemia, nu știm exact”, a mai spus dr. Virgil Musta.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes