Care sunt categoriile de persoane vizate de tulpina britanică a SARS-CoV2. Analiza care stârnește îngrijorarea!

Institutul Național de Sănătate Publică a publicat astăzi un raport în urma analizei celor 136 de cazuri de infectare cu tulpina britanică a SARS-CoV2, care au fost confirmate până acum pe teritoriul țării noastre.

Specialiștii INSP spun că faptul că aceste cazuri s-au înregistrat în jumătate din județele țării “denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat”.

Analiza realizată e INSP arată că persoanele cele mai afectate au fost din grupa de vârstă 45-54 ani. De asemenea, s-a înregistrat un număr mai mare de persoane infectate în rândul bărbaților.

“Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. Au fost înregistrate 2 cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

Referitor la distribuția pe grupe de vârstă și sexe, se observă un număr evident mai mare de cazuri la sexul masculin (M) la 55-64 de ani, respectiv la sexul feminin (F) la 25-34 de ani. Prin aceasta nu se poate concluziona că varianta B.1.1.7 este mai frecventă la bărbații din grupa de vârstă 55-64 de ani, respectiv la femeile din grupa de vârstă 25-34 de ani, ci doar că acestea sunt datele valabile pentru grupul de cazuri analizat, cazuri care nu provin dintr-un screening sistematic”,  arată raportul.

sursa: raport INSP

În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 77 de cazuri (57% ), mai arată raportul, și doar în 5 cazuri persoanele infectate au călătorit în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

49 de cazuri (36%) au avut contact cu cazuri confirmate cu noua variantă B.1.1.7 și au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate. Un caz a fost încadrat ca infecție asociată asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul. Pentru 2 cazuri contactul probabil a avut loc în familie, respectiv la locul de muncă (sursa probabilă nu fusese investigată prin secvențiere). De la 2 cazuri nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei. Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația deja intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate”,  mai spun specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică.

Concluzia INSP este că varianta britanică a SARS-CoV2 circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat.

Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la DSP și CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitatea crescută a acestei variante și, conform ultimelor evidențe sosite din UK, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici”,  spun specialiștii INSP în raport, care poate fi consultat AICI.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes