Comerţul paralel şi actualizarea listei de medicamente compensate au fost două dintre subiectele abordate la dezbaterea privind sănătatea organizate marţi de Camera de Comerţ Americană din România.
‘Într-un studiu recent se estimează că valoarea comerţului paralel cu medicamente în Uniunea Europeana a ajuns la 5 miliarde de euro. Acest lucru poate duce la penurii de medicamente şi poate pune în pericol accesul pacienţilor la tratament’, a declarat europarlamentarul Cristian Buşoi.
Legat de actualizarea listei de medicamente, europarlamentarul a mai spus că se încalcă o directivă europeană privind transparenţa care prevede actualizarea anuală a acestei liste, ‘fapt care a însemnat, de-a lungul acestei perioade de 5 ani, de când nu a mai fost actualizată lista, că pacienţii nu au avut acces la inovaţie’.
În ceea ce priveşte accesul pacienţilor la tratamente, Cezar Irimia, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor Cronici, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la actuala criză cu care se confruntă pacienţii cu afecţiuni oncologice.
‘Cancerul, ca şi alte boli incurabile, nu mai este demult, la nivel mondial, o problemă de viaţă privată. Ne îmbolnăvim individual, dar trebuie sa înţelegem că drama bolnavilor de cancer afectează corpul social în ansamblul său. Am aflat cu stupoare ca la nivelul Ministerului Sănătăţii consultanţii Comisiei de Oncologie au găsit alternative la schemele de tratament europene, iar astfel, în loc să progresăm prin actualizarea listelor, ne întoarcem la improvizaţii de tratament’ a arătat Cezar Irimia.
Dr. Călin Alexandru, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii, a vorbit despre perspectivele europene referitoare la sistemul sanitar.
‘Implementarea asistenţei medicale transfrontaliere are şi elemente pozitive, dar şi riscuri.
Reprezentanţii Uniunii Europene cunosc foarte bine situaţia ţării noastre. Ei ştiu că la noi plăţile efectuate pentru serviciile medicale nu acoperă costurile totale şi că s-a încercat suplinirea acestor forme de finanţare. Astfel, această directivă ridică multe întrebări. De aceea, noi trebuie să găsim o formulă prin care să echilibrăm beneficiile şi riscurile, iar investiţiile în infrastructură sunt extrem de importante pentru a umple această prăpastie care ne desparte de ţările din Uniunea Europeană’, a spus Alexandru.
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România), Camera de Comerţ Americană pe lângă Uniunea Europeana (AmCham EU) şi Local American Working Group (LAWG), cu sprijinul Serviciului Comercial al Ambasadei SUA, au organizat marţi, o dezbatere referitoare la perspectivele alinierii sistemului sanitar românesc la standardele europene, la care au participat numeroşi specialişti şi autorităţi.