Cum vor fi administrate vaccinurile anti-COVID-19. Medic: „Nu cred că va fi o administrare anuală!” (video)

Pentru toate cele 3 vaccinuri anti-COVID care au fost aprobate până acum în Uniunea Europeană este nevoie de o a doua administrare. Oamenii se întreabă care va fi periodicitatea de imunizare astfel încât să putem evita riscul infectării.

În momentul de față există discuții pentru dezvoltarea unor vaccinuri care să poată fi administrate anual, așa cum se întâmplă cu vaccinurile utilizate împotriva gripei. Voci din lumea medicală susțin însă că administrarea anuală a vaccinurilor anti-COVID-19, cel puțin în cazul celor deja apărute, este aproape imposibilă.

Eu nu cred că va fi o doză anuală, pentru că nu cred că va trebui să avem această cadență și vom vedea în ce fel vom câștiga această luptă cu virusul, cu circulația lui, cu modificările lui”, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, la Medika TV.

Singura certitudine care rămâne valabilă în legătură cu vaccinurile anti-COVID-19 este că orice imunizare rapidă împiedică virusul să producă mutații. „Cu cât ne vaccinăm mai repede cu vaccinurile pe care le avem în prezent, cu atât vom limita răspândirea bolii. Cu cât virusul se va răspândi mai repede, cu atât șansa de a apărea noi mutații este mai mică. Opinia mea este că vom avea două sau trei generații de vaccinuri în următorii ani, astfel încât să ducem în final la absența transmiterii coronavirusului la nivel mondial și să discutăm despre o circulație obișnuită, sezonieră, așa cum se întâmplă cu alte coronavirusuri pe care le avem în circulație”, a mai adăugat dr. Gindrovel Dumitra.

În momentul de față, în Uniunea Europeană sunt aprobate trei vaccinuri anti-COVID-19. Este vorba despre serurile produse de Pfizer/BioNtech, Moderna și AstraZeneca.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes