De ce nu trebuie să ne speriem de vaccinul anti-COVID-19. Reacțiile adverse, explicate de specialiști

Campania de vaccinare anti-COVID-19 a împărțit societatea în două tabere. În timp ce unii așteaptă serul pentru a-și relua viața normală, alții îl resping categoric din cauza temerilor legate de reacțiile adverse pe care le-ar putea produce. Specialiștii ne dau însă asigurări că nu avem de ce să ne fie frică.

Agenția Europeană a Medicamentului și Comisia Europeană au aprobat utilizarea în spațiul comunitar a vaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer – BioNtech. În România, deși campania de vaccinare nu a început oficial, societatea s-a împărțit în două tabere. În timp ce una contestă vaccinul, cealaltă îl așteaptă cu nerăbdare. Contestatarii vaccinului se tem de reacțiile adverse pe care le-ar putea dezvolta în urma administrării. Specialiștii susțin însă că vaccinarea nu ne poate pune în pericol sănătatea.

Am observat documentele puse la dispoziție de compania producătoare și am observat că reacțiile celor care au primit vaccinul și cele ale persoanelor care au primit placebo au fost similare, având aceeași intensitate. Ceea ce înseamnă că vorbim în acest moment de un efect pe care-l produce înțepătura respectivă. Reacțiile sunt comparabile cu cele ale vaccinului gripal, dar sunt un pic mai frecvente dacă ne referim la durere, comparabil cu vaccinul tetanic, cel pe care-l facem atunci când se înțeapă într-o sârmă. Totuși, aceste efecte adverse ale vaccinului sunt incomparabil mai mici decât cele care sunt produse de complicațiile bolii în sine”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie, pentru Medika TV.

Mai mult, specialiștii consideră că răspunsul organismului în urma administrării serului dovedește eficiența vaccinului, de care nu ar trebui să ne temem.

Eu consider că este un vaccin foarte eficient mai ales din punct de vedere al reacțiilor pot vaccinale. Toate aceste reacții scot în evidență faptul că oamenii au primit un vaccin la care organismul a răspuns. Sunt reacții care sunt chiar pozitive. În ceea ce privește celelalte reacții, durerile musculare, durerile articulare, eventual febra, sunt toate la un nivel moderat sau sub moderat și se remit spontan. Ele nu pot fi comparate cu simptomatologia care apare în timpul bolii. Țin practic de reacția care apare din partea organismului la antigenul pe care îl introducem prin intermediul vaccinului”, a explicat dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, în direct la Medika TV.

Potrivit unei informări oficiale, campania de vaccinare anti-COVID-19 va debuta în România pe data de 27 decembrie. Primii care vor fi imunizați vor fi medicii din cele mai mari 10 spitale COVID-19 din țara noastră.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes