De ce se tem românii de vaccinul anti-COVID. Explicațiile specialiștilor

Deși autoritățile fac eforturi pentru a crește numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19, există o reticență în rândul populației. Motivele care-i sperie pe români să se imunizeze țin în principal de starea lor de sănătate.

Specialiștii în domeniul sănătății susțin că bolile de care suferă ar reprezenta unul din motivele din cauza cărora românii ar evita să se vaccineze. Mulți dintre sceptici s-au convins însă că totul este în regulă, după ce au participat la Maratonul Vaccinării, organizat week-end-ul trecut la București.

Foarte mulți dintre ei aveau comorbidități. Au fost pacienți cu șoc anafilactic în antecedente, foarte mulți cu alergii, dar știind că acolo sunt cadre medicale profesioniste, o echipă de medici ATI care puteau să intervină în orice situație. Din fericire evenimentele au fost ușoare, precum hipotensiuni, mai mult din cauza emoțiilor sau crize de hipertensiuni pentru că nu și-au luat medicamentele. Au fost în total 34 de mici evenimente adverse. Celor cu șoc anafilactic în antecedente li se monta o branulă, dar nu a fost nevoie să fie folosită branula pentru reanimare sau alt tratament. Aceștia sigur nu s-ar fi dus într-un centru obișnuit”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” București, în direct la Medika TV.

Un alt factor care generează temeri în privința vaccinării este lipsa de informare. Mulți români sunt în continuare puțin informați cu privire la vaccin, beneficiile acestuia și reacțiile adverse.

Erau anumite persoane, nu foarte multe, care aveau o lipsă de încredere în vaccin, cauzată de lipsa de informare, pentru că nu au avut acces la informațiile respective. Mișcarea anti-vaccinistă este mai veche și a creat un polemici în legătură cu toate vaccinurile. Și eu și colegii mei rezidenți am fost nevoiți să le prezentăm oamenilor datele exacte pentru că aceștia nu le știau”, a precizat dr. Horea Constantin Chirilă, medic rezident neurologie pediatrică, în direct la Medika TV.

Datele statistice arată că în urma maratonului vaccinării, organizat la București, s-au imunizat peste 20 mii de persoane.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes