Dezbatere la Medika TV. De ce sunt contestați specialiștii români pe timp de pandemie?

În ultima vreme, sfaturile pe care medicii români le dau în spațiul public cu privire la măsurile de protecție pe care populația ar trebui să le adopte pentru a limita efectele pandemiei sunt puse sub semnul întrebării de foarte multe voci. Părerea medicilor este că influențele politice, dar și slaba comunicare au vulnerabilizat mesajele pe care au încercat să le transmită.

Cel mai recent scandal creat în spațiul public cu privire la contestarea recomandărilor medicale este cel provocat de cântărețul Dan Bitman. Cu toate acestea, pe rețelele de socializare, există un adevărat fenomen al negaționismului. El se referă atât la măsurile de protecție sanitară și chiar la existența temutului virus SARS-CoV-2.

Astfel de poziționări apar mereu acolo unde există mize politice. Ne pregătim de alegerile parlamentare, iată că și la noi în țară au apărut astfel de situații. Ca în orice război există și victime. Victimele pot fi persoanele ale căror afaceri au fost afectate de această situație. Iar acești oameni lansează atacuri la adresa celor care încearcă să gestioneze situația. Mă refer aici la medici și la oamenii de știință”, a explicat dr. Sorin Paveliu, medic primar boli interne și expert în sănătate publică, în direct la Medika TV.

Alți specialiști sunt de părere că influența politică este de vină pentru contestarea opiniilor exprimate și recomandările făcute de specialiști. „Am observat pe cont propriu că, cu cât lupta politică devine mai aprigă, cu atât lucrurile pe care eu le spun sunt deviate de la sens. Suntem într-un război nu doar în sistemul medical, ci și într-unul mediatic”, a precizat dr. Virgil Musta, șeful secției boli infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

O altă problemă care generează valuri de reacții negative la adresa medicilor în această perioadă o reprezintă slaba comunicare a autorităților. Specialiștii sunt de părere că modul în care populației îi sunt comunicate informațiile și recomandările cu privire la respectarea măsurilor de protecție sanitară ar fi trebuit abordat altfel.

Dacă ar fi să reproșez ceva Guvernului este că nu și-a folosit toți comunicatorii și nu mă refer la oamenii din Guvern. Ar fi trebuit să apeleze la actori, persoane publice. Ar fi trebuit să apeleze la Patriarhie. Întâi vorbești cu oamenii și apoi îi folosești pe post de comunicatori. Cu totul altfel ar fi fost lucrurile dacă reprezentanții bisericii ieșeau să explice cum trebuie să ne protejăm la pelerinaje și să nu participăm la ele. Cu persoane vii și reale care pot să transmită situația reală trebuia făcută această comunicare”, a mai spus dr. Sorin Paveliu, medic primar boli interne și expert în sănătate publică, în direct la Medika TV.

Și totuși masca de protecție rămâne sigura metodă de prevenire a infectării cu noul coronavirus. Cei care nu cred, pot citi aici ce au descoperit oamenii de știință din Japonia.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes