EFECT NEAȘTEPTAT! Un anestezic are efecte rapide în tratarea depresiei

În doze mici, medicamentul anestezic ketamină s-a dovedit a avea un efect rapid asupra depresiei dificil de tratat. Cercetătorii de la Karolinska Institutet raportează că au identificat o țintă-cheie pentru medicament: receptorii specifici serotoninei din creier. Descoperirile lor, care sunt publicate în Translation Psychiatry, oferă speranța unor noi antidepresive mai eficiente.

Depresia este cel mai frecvent diagnostic psihiatric în Suedia, care afectează unul din 10 bărbați și una din cinci femei la un moment dat în timpul vieții. Între 15 și 30% dintre pacienți nu sunt ajutați de primele două încercări de terapie, caz în care depresia este considerată ca fiind dificil de tratat.

Studiile au arătat că dozele mici de medicament anestezic ketamină acționează rapid asupra anumitor suferinzi, dar nu se știe exact modul în care funcționează. Un spray nazal care conține ketamină a fost aprobat recent în SUA și UE pentru pacienții cu depresie rezistentă la tratament.

Cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia au imaginat creierul participanților la studiu folosind o cameră tomografică cu emisie de pozitron (PET) în legătură cu tratamentul cu ketamină.

„În acest studiu, cel mai mare de acest fel din lume, am dorit să analizăm nu numai magnitudinea efectului, ci și dacă ketamina acționează prin receptorii serB-1B”, spune primul autor al studiului Mikael Tiger, cercetător la Departamentul de Neuroștiință Clinică, Karolinska Institutet. „Noi și o altă echipă de cercetare am fost anterior capabili să arătăm o densitate scăzută a receptorilor de serotonină 1B în creierul persoanelor cu depresie”.

În prima fază a studiului, 30 de persoane cu depresie dificil de tratat au fost repartizate aleatoriu fie unui grup în care au primit ketamină (20 de persoane), fie unui grup placebo (care a primit soluție salină). A fost un studiu dublu-orb, adică nici pacientul, nici medicul nu știau inițial cine a primit substanța activă. Creierul participanților a fost imaginat cu o cameră PET înainte de perfuzie și 24-72 de ore după aceea.

În următoarea fază, cei care și-au dorit (29 de persoane) au primit ketamina de două ori pe săptămână timp de două săptămâni. Rezultatul a fost că peste 70% dintre cei tratați cu ketamină au răspuns medicamentului conform scării de evaluare a depresiei.

Serotonina joacă un rol cheie în depresie și se consideră că nivelurile scăzute sunt legate de boli mai grave. Există 14 tipuri diferite de receptori pentru acest neurotransmițător pe suprafața neuronilor. Pentru imagistica PET, cercetătorii au utilizat un marker radioactiv care se leagă în mod specific de receptorii 1B ai serotoninei.

Ei au descoperit că ketamina opera prin intermediul acestor receptori într-un mecanism de acțiune necunoscut anterior. Legarea la acest receptor reduce eliberarea de serotonină, dar o crește pe cea a unui alt neurotransmițător numit dopamină. Dopamina este o parte a sistemului de recompensare a creierului și îi ajută pe oameni să experimenteze sentimente pozitive despre viață, ceva care adesea lipsește în  depresie.

„Arătăm pentru prima dată că tratamentul cu ketamină crește numărul receptorilor de serotonină 1B”, spune ultimul autor al studiului, Johan Lundberg, liderul grupului de cercetare la Departamentul de Neuroștiință Clinică, Karolinska Institutet. “Ketamina are avantajul de a fi cu acțiune rapidă, dar, în același timp, este un medicament clasat ca narcotic, care poate duce la dependență. Așadar, va fi interesant de examinat în studiile viitoare dacă acest receptor poate fi o țintă pentru medicamente noi, eficiente, care nu au efectele adverse ale ketaminei “.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes