Epidemiologul Maternităţii Giuleşti, despre infecţiile nosocomiale: 461 de probe de autocontrol în anul 2018, doar 5% neconforme

Epidemiologul Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, dr Sergiu Tasinschi, a declarat că în anul 2018 din maternitatea Giuleşti au fost efectuate 461 de probe de autocontrol, din care s-au înregistrat neconformităţi la doar 5% din probe.

“Având în vedere complexitatea actului medical care se efectuează în acest spital cred că este un procent foarte bun. În medie se efectuează 50 – 60 probe de autocontrol pe lună. În noiembrie au fost efectuate 170 de probe, din care 76 probe au fost neconforme”, a explicat Tasinschi.

Epidemiologul unităţii a relatat că personalul spitalului “depune toate eforturile pentru a depăşi această situaţie”. El a mai precizat că la începutul lunii octombrie Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” a fost înştiinţat că maternităţile Filantropia, Polizu, Malaxa şi Cantacuzino îşi restrâng activitatea.

“Am cerut o întrunire de urgenţă a şefilor de secţii şi a factorilor responsabili, fiindcă ne-am dat seama că în câteva zile o să fim sufocaţi, în primul rând secţia de terapie intensivă – nou născuţi. S-a luat decizia ca fiecare şef de secţie, fiecare asistentă şefă să îşi întărească măsurile de prevenire şi control ale infecţiilor nosocomiale, constând în întărirea politicii de igienă a mâinilor; aplicarea procedurilor de curăţenie, dezinfecţie din spital, care există”, a spus el.

Epidemiologul a menţionat că până la reducerea activităţii celorlalte maternităţi, în Spitalul “Prof. Dr. Panait Sîrbu” se înregistrau lunar aproximativ 320 de naşteri. În luna octombrie numărul acestora a crescut la 380.

“Pe data de 7 noiembrie deja eram suprasolicitaţi. Atunci s-a decis pentru prima dată testarea personalului privind portajul nazal de stafilococ auriu. Etapizat a fost testată toată secţia de neonatologie: 57 de persoane. Dintre acestea 15 erau purtători sănătoşi de stafilococ, care începând cu data de 12 noiembrie au început să ia medicaţia pentru decolonizare. Pe 12 noiembrie am fost înştiinţaţi de DSP că la Grigore Alexandrescu se înregistrează un număr de 5 copii internaţi, la care s-a pus în evidenţă stafilococul auriu”, a precizat el.

Sergiu Tasinschi a adăugat că la momentul respectiv spitalul a decis limitarea internărilor, pentru o perioadă de două săptămâni. El a atras atenţia asupra faptului că o infecţie nosocomială, conform directivelor europene, poate fi asociată unui spital din care se externează un pacient, dacă acesta se reinternează într-un interval de 48 de ore în altă unitate medicală.

“Noi avem la cunoştinţă de 12 cazuri. Dintre aceste 12 cazuri este posibil ca trei cazuri să aibă legătură cu spitalul nostru. Celelalte cazuri – lăsăm autorităţile să facă investigaţiile necesare, dar în media temporară de internare la Grigore Alexandrescu a fost între 7 şi 21 de zile de la externare de la noi”, a mai spus epidemiologul

El a explicat că acei bebeluşi care au fost depistaţi cu stafilococ au fost normoponderali, externaţi în medie după 48-72 de ore de la naştere şi la externarea din Maternitatea “Panait Sârbu” nu aveau culturi pozitive şi dacă “exista o minimă suspiciune că acei copii nu sunt în regulă nu erau externaţi”.

Tasinschi a menţionat că prima vizită a DSP a avut loc în Spitalul “Panait Sîrbu” pe 13 noiembrie, iar în 28 noiembrie au fost recoltate multe probe din spital, de pe suprafeţe, de pe tegumentele personalului, probe de sterilităţi.

“Prin metoda clasică sunt necesare 72 de ore ca să putem afirma că pe o suprafaţă a crescut un germene şi care e acela. Cu toate acestea la nici 24 de ore de la recoltare (…) s-a decis sistarea internărilor în maternitatea noastră, cu recomandarea de testare a întregului personal privind portajul de stafilococ auriu, testarea tuturor pacientelor care se externează (…) şi scoaterea din activitate a personalului care e pozitiv la testare”, a adăugat epidemiologul

Pe de altă parte, şeful secţiei de Neonatologie, Ioana Roşca, a relatat despre cazul bebeluşului care murit la Spitalul “Grigore Alexandrescu” după ce a fost transferat de la Maternitatea “Panait Sîrbu”.

Ea a explicat că noul născut a fost prematur, la 25 de săptămâni de gestaţie, iar mama a fost transferată în Spitalul “Prof. Dr. Panait Sîrbu” şi cu iminenţă de naştere prematură. Ioana Roşca a menţionat că la naştere bebeluşul a avut nota 3 din cauza unei infecţii la naştere luate de mamă, A fost intubat şi ventilat mecanic, alimentat cu perfuzii, având stare generală gravă. A fost trimis la “Grigore Alexandrescu” fiind suspicionat cu complicaţie perforaţie intestinală de la o enterocolită ulceronecrotică.

“Este confirmată perforaţia şi se intervine chirurgical, dar din cauza greutăţii foarte mici şi patologiei prematurului a survenit decesul”, a spus Roşca.

Ea a menţionat că mortalitatea infantilă în spitalul “Panait Sîrbu” este 0,28%, un procent apreciat ca fiind “extrem de scăzut, în care se încadrează malformaţiile, sindroamele genetice şi prematuritatea extremă, adică copii cu greutate foarte mică”.

Directorul medical al Maternităţii Giuleşti, Dinu Albu, a apreciat vineri că decizia Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti privind sistarea internărilor a fost una pripită şi a cerut analizarea cu celeritate a probelor, astfel încât maternitatea să îşi poată relua activitatea cât mai curând.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” să sisteze internările începând de vineri, având în vedere cazurile de infecţii nosocomiale cu stafilococ auriu constatate în unitatea sanitară, a informat Ministerul Sănătăţii.

Un număr de 9 asistente şi 2 medici de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” au fost depistaţi cu stafilococ auriu, după data de 6 noiembrie, dar aceştia sunt purtători sănătoşi, a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Doru Pană.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea