Explicații în scandalul medicilor acuzați că-și discriminează pacienții care nu se vaccinează: „Noi la rândul nostru suntem discriminați!”

Tot mai mulți medici apar în spațiul public și transmit mesaje prin care își exprimă dreptul de a refuza să-i consulte pe pacienții care nu vor să se vaccineze împotriva noului coronavirus. În spatele acestor declarații, medicii incriminați susțin că, la rândul lor, sunt discriminați, iar decizia pe care au luat-o este justificată.

În ultimele săptămâni, tot mai multe voci din lumea medicală s-au polarizat în privința accesului pe care îl vor oferi în cabinete pacienților care nu doresc să se vaccineze. Unul dintre medicii care au precizat că vrea să refuze să-i consulte pe oamenii care nu se vaccinează este binecunoscutul doctor Sorin Paveliu.

Sunt și eu trecut printr-o afirmație făcută pe internet în care am spus că începând cu luna aprilie nu vom mai primi în centrul nostru pacienți care nu pot face dovada că s-au vaccinat, că nu au o contraindicație sau ca ultimă resursă dacă nu au o contraindicație foarte serioasă pentru vaccinare. Adică, practic, care pur și simplu nu vor să se vaccineze. Deci această declarație are o logică pe care trebuie să o înțelegi, pentru că altfel poate părea o discriminare”, a declarat dr. Sorin Paveliu, în direct la Medika TV.

Medicul și-a motivat această decizie ca urmare a unei hotărâri pe care a luat-o Casa Națională de Asigurări de Sănătate, potrivit căreia de la 1 aprilie toți medicii ar fi obligați să renunțe la telemedicină în favoarea consultațiilor față în față.

Ea vine în replică la comunicatul CNAS, care a anunțat că de la 1 aprilie se renunță la orice fel de consultație la distanță. Această consultație la distanță în cazul medicilor specialiști se face pentru că statul român nu a fost capabil să ofere materiale de protecție pentru aceste cabinete. Pentru o consultație statul plătește 28 de lei, iar dacă vrei să te protejezi atunci când intri în contact cu pacientul trebuie să-ți cumperi un halat de unică folosință, o mască, o vizetă și o groază de soluții dezinfectante, plus lampă UV. Este complet ilogic să vină statul fără să-ți dea nimic, deși protecția e importantă, iar tu primești 28 de lei, din care să-ți plătești și asistentă și contabilă și chirie și curent electric”, a mai spus dr. Sorin Paveliu.

Specialistul consideră că medicii specialiști care lucrează în ambulatorii sunt la rândul lor discriminați în privința modului în care autoritățile împart materialele de protecție.

Este o aberație, este o discriminare a medicilor care lucrează în ambulator, spre deosebire de cei care lucrează în spital, unde statul le oferă aceste materiale de protecție. Statul nu este deloc preocupat de a-și păzi supușii”, a explicat dr. Sorin Paveliu, la Medika TV.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes