Maraton Medika TV: Cum tratăm corect obezitatea? Kilogramele în exces, o problemă de sănătate publică. Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun: Statisticile spun că 62% din români sunt supraponderali sau obezi

Odată cu definirea obezității drept o boală în sine de către Organizația Mondială și Comisia Europeană, specialiștii în domeniul sănătății au devenit tot mai conștienți de faptul că această problemă medicală este și una de sănătate publică. Iar statisticile, chiar și în România, vin să confirme această situație. Stilul de viață și alimentația nesănătoasă își pun amprenta în mod negativ asupra organismului nostru.

Încadrarea obezității în categoria afecțiunilor cu impact asupra sănătății publice s-a făcut în urma unor studii aprofundate, potrivit cărora această boală are impact atât asupra sănătății fizice a pacienților, cât și asupra psihicului și interacțiunilor sociale ale acestora.

„De ce este definită ca boală? Pentru că, conform OMS, boală înseamnă lipsa stării de sănătate fizică, psihică și socială. Pe lângă problemele pe care le provoacă, factorul psihologic este important. Aspectul, stima de sine, dorința de a ieși în public devin din ce în ce mai limitate. Obezul evită contactele sociale, se autoizolează și toate acesta combinate vor duce la o scădere a speranței de viață, la o supraviețuire mai redusă și o calitate a vieții mai proastă. Astfel, obezitatea este o problemă de sănătate publică” a explicat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial departamentul de Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale.

Chiar și în România cifrele cu privire la obezitate sunt îngrijorătoare. Ultimele statistici cu privire la cazurile de obezitate de la noi din țară au fost realizate în 2022, iar datele arată că peste 62% dintre români sunt supraponderali sau obezi. Mai grav este faptul că această boală afectează și copiii.

„Ultimele statistici pe care le-am găsit prezentate de INSEE, în 2022, ne spun că peste 62% din persoane erau supraponderale sau obeze. Pentru România este o statistică îngrijorătoare. Iar Institutul Național de Sănătate Publică a realizat în anul 2020, urmând un protocol european, un studiu care a arătat că 3 din 10 copii, cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate”   a precizat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.

Pentru a limita efectele obezității și pentru a-i îmbunătăți calitatea vieții pacientului care se confruntă cu excesul ponderal, este nevoie de o abordare multidisciplinară.

„Managementul obezități impune o abordare multidisciplinară. Nu numai endocrinologul, nu numai diabetologul trebuie să trateze obezitatea, ci este vorba despre un complex întreg de echipe medicale și aceste echipe medicale sunt bine redate în ceea ce se cheamă, Ghidul care cuprinde recomandări atât pentru medici, cât și pentru pacienți, pe care și România l-a adoptat,  cu sprijinul reprezentanților Societății Române de Endocrinologie și Societății Române de Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice” a mai spus conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.

Mai mult decât atât, fiind considerată o problemă de sănătate publică, prevenția în cazul obezității trebuie să implice o multitudine instituții și organisme. Pe de o parte, este necesar sprijinul autorităților care să întocmească politici în acest sens, iar pe de altă parte societatea trebuie să contribuie la rându-i astfel încât să transmită mesaje care să conțină informații referitoare la impactul negativ al obezității.

„Cred că această problemă ne privește pe noi toți și de altfel Organizația Mondială a Sănătății a menționat că nu este o problemă a individului, ci este o problemă a societății. Astfel, eu cred că fiecare dintre noi trebuie să se implice. Campaniile de informare și de conștientizare sunt cele mai utile, atât pentru a promova un stil de viață sănătos, cât și pentru a încuraja activitatea fizică și tot ce ține de o viață cât mai apropiată de o normalitate. Cred că și programele școlare trebuie să implice astfel de campanii de informare. Și autoritățile au rolul rol și politicile publice la nivel guvernamental sunt absolut necesare„ a mai spus conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes