Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre tratarea antidrog în școli: „Nu facem testare de dragul testării”

Declarații ale ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, referitoare la testarea antidrog în școlile românești.

Potrivit lui Alexandru Rafila, sunt două tipuri de teste antidrog, cele rapide în care testarea se face prin urină și salivă sau cele care se fac, în urma recoltării probelor biologice de sânge. Ministrul a precizat faptul că testarea se va face pentru a-i ajuta pe copiii, însă pentru testare este nevoie de acordul părinților. 

„Trebuie să înţelegem de ce facem testarea. Nu facem testare de dragul testării, ci ca să putem să ajutăm un copil, familia acelui copil să poată să primească un diagnostic în cazul în care există suspiciuni de substanţe psihoactive, să aibă consiliere psihologică, tratament şi să se reinsereze în societate. Testarea trebuie făcută numai cu acordul părinţilor, la solicitarea acestora, dacă au suspiciuni legate de copilul lor sau la solicitarea personalului didactic dintr-anumită şcolară, dar, tot aşa, după acordul părinţilor ” susține Alexandru Rafila. 

În ceea ce privește modalitatea de testare, oficialul a explicat faptul c: „rezultatul pozitiv al unui test rapid nu înseamnă că au automat o confirmare a consumului de droguri, el trebuie ulterior confirmat printr-un test care se face din sânge şi care sigur că presupune o pregătire şi o intervenţie de natură medicală”, a declarat Rafila.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes