NextCARDIO – Proiect de cercetare românească inclus în rețeaua mondială de inovații în medicină

Centrul de cercetare creat la Sibiu în cadrul proiectului NextCARDIO, al cărui beneficiar este Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, a intrat în atenția a numeroase societăți și congrese de specialitate din lume, la doi ani de la înființare, transmite instituția printr-un comunicat de presă.

Astfel, echipa NextCARDIO a fost invitată la al 47-lea simpozion anual al Societății americane de chirurgie vasculară, unde a prezentat cercetătorilor americani inovațiile din managementul disecțiilor de aortă, prin utilizarea unor simulări computerizate bazate pe dinamica fluidelor, simulări care indică la final care anevrism prezintă un risc mai mare decât altul, spre exemplu. În urma participării la acest simpozion, prof. dr. Jonathan Bath, directorul Programului de Chirurgie Vasculară din cadrul Universității de Medicină din Missouri, a solicitat inițierea unei colaborări cu echipa NextCARDIO, ca urmare a experienței dobândite în utilizarea unor programe de simulare computerizată extrem de avansate. În cursul lunii mai, reputatul medic american va veni la Sibiu pentru demararea colaborării, se arată în comunicat.

“Comunitatea academică de la nivel internațional a reacționat foarte pozitiv ca urmare a rezultatelor obținute și diseminate prin publicații ISI de prestigiu și participări la diferite congrese importante, deoarece lumea cercetătorilor este una fără granițe. Avem la Sibiu o foarte bună echipă de cercetare în boli cardiovasculare cu medici specialiști și doctoranzi, care va continua activitatea în domeniul bolilor aortice și a soluțiilor minim invazive. Activitatea de cercetare este în interesul instituțiilor de învățământ superior, a Facultății de Medicină, a Universității «Lucian Blaga» din Sibiu. Creând acest pol de excelență, modul de lucru și disciplina realizării unor astfel de proiecte de cercetare se propagă: există și doctoranzi care au acces la baza de date creată în cadrul NextCARDIO sau, tot ca exemplu, la stațiile de lucru performante pe care au fost instalate programe extrem de costisitoare“, explică dr. Victor Costache, directorul proiectului NextCARDIO.

La doi ani de la lansare, proiectul „Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare – NextCARDIO“ reunește o echipă formată din cinci cercetători principali seniori, cinci ingineri care asigură partea de tehnică și de calcul, patru doctoranzi și postdoctoranzi, plus alți șapte doctoranzi implicați indirect. Totodată, s-au mai alăturat, în mod voluntar, cercetători din București, din Cluj-Napoca și Iași. dar și din SUA și din Franța.

Proiectul „Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare – NextCARDIO” este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020.

Categorii: Știri
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea