Numărul persoanelor care suferă de diabet va fi de cel puțin două ori mai mare, până în 2050

Numărul de adulți care suferă de diabet va fi de cel puțin două ori mai mare până în 2050, potrivit cercetărilor. De vină vor fi creșterea rapidă a nivelului de obezitate și creșterea inegalităților în materie de sănătate.

Noile estimări prevăd că numărul va crește de la 529 de milioane în 2021 la mai mult de 1,3 miliarde în 2050. Nu se așteaptă ca nicio țară să înregistreze o scădere a ratei diabetului zaharat în următorii 30 de ani. Descoperirile au fost publicate în revistele The Lancet și The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Experții au descris datele ca fiind alarmante, spunând că diabetul depășește majoritatea bolilor la nivel global, reprezentând o amenințare semnificativă pentru oameni și sistemele de sănătate.

„Diabetul rămâne una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea publică din vremea noastră și urmează să crească agresiv în următoarele trei decenii în fiecare țară, grupă de vârstă și sex, reprezentând o provocare serioasă pentru sistemele de sănătate din întreaga lume”, a spus Dr. Shivani Agarwal, Sistemul de sănătate Montefiore și Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York.

În plus, ONU a prezis că până în 2050 populația lumii va fi de aproximativ 9,8 miliarde. Aceasta sugerează că până atunci între unul din șapte și unul din opt oameni va trăi cu diabet.

Creşterea prevalenţei la nivel global nu este uniformă: unele ţări şi regiuni sunt deosebit de afectate. Spre exemplu, se preconizează că ratele de prevalenţă vor atinge 16,8% în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu şi 11,3% în America Latină şi Caraibe în 2050, comparativ cu aproximativ 9,8% la nivel global. În prezent, prevalenţa este de 6,1%. Însă fiecare ţară va fi afectată, potrivit oamenilor de ştiinţă.

„Rata rapidă cu care diabetul creşte nu este doar alarmantă, ci şi o provocare pentru fiecare sistem sanitar din lume”, a declarat Liane Ong, autoare principală a studiului.

Ea a subliniat că diabetul este asociat cu o serie de afecţiuni cardiologice şi cu accidentul vascular cerebral.

Autorii cercetării au scris: „Diabetul de tip 2, care reprezintă cea mai mare parte a cazurilor de diabet, este în mare măsură prevenibil și, în unele cazuri, potențial reversibil dacă este identificat și gestionat la începutul evoluției bolii. Cu toate acestea, toate dovezile indică faptul că prevalența diabetului este în creștere la nivel mondial, în primul rând din cauza creșterii obezității cauzată de mai mulți factori.”

Rasismul structural experimentat de grupurile etnice minoritare și „inechitatea geografică” au accelerat ratele de diabet, boli, boli și deces în întreaga lume, au spus autorii.

Oamenii din comunitățile marginalizate sunt mai puțin probabil să aibă acces la medicamente esențiale, cum ar fi insulina, și să aibă un control mai prost asupra zahărului din sânge, o calitate mai scăzută a vieții și o speranță de viață redusă.

Pandemia a amplificat inechitatea diabetului la nivel global. Persoanele cu diabet au de două ori mai multe șanse de a dezvolta infecție severă cu Covid-19 și de a muri, în comparație cu cei care nu suferă de diabet, în special în rândul grupurilor etnice minoritare, au spus autorii.

Cercetarea subliniază modul în care efectele pe scară largă și adânc înrădăcinate ale rasismului și inechității conduc la impacturi inegale asupra prevalenței, îngrijirii și rezultatelor diabetului la nivel mondial.

Sursa

 

 

 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes