Premieră cu succes în lumea medicală: un copil încă nenăscut a fost operat pe creier pentru o malformație vasculară mortală

Premieră în lumea medicală: o echipă medicală din Statele Unite a efectuat cu succes o intervenție chirurgicală in utero, pentru a repara o afecțiune prenatală rară și potențial mortală la un făt. Chirurgia in utero a fost folosită pentru alte afecțiuni, dar aceasta este prima dată când s-a încercat să trateze „malformația venei Galen” – o anomalie rară a vaselor de sânge din interiorul creierului, care poate provoca o scurgere de sânge cu presiune ridicată în vene.

MAVG este o afecțiune rară care apare atunci când arterele deformate din creier se conectează direct la vene în loc de capilare. Acest lucru încetinește circulația sângelui și poate duce la o presiune ridicată a sângelui care curge în vene. Ulterior, această creștere a presiunii poate împiedica creierul unui sugar să se dreneze în mod adecvat și poate duce la leziuni cerebrale extinse sau la pierderea severă de țesut în creier.

Standardul de îngrijire este în prezent de a trata copiii cu MAVG după ce se nasc, dar în multe cazuri, leziunile cerebrale s-au produs deja.

Echipa de medici a fost formată din cercetători și clinicieni de la spitalul pediatric din Boston și unul dintre spitalele didactice ale universității Harvard (Brigham and Women’s Hospital) și a inclus clinicieni de la secțiile de radiologie, radiologie neurointervențională, anesteziologie și îngrijire materno-fetală. Ei au reușit să efectueze embolizarea in-utero pe fătul cu malformație a venei lui Galen (MAVG) la 34 de săptămâni și 2 zile de vârstă gestațională, ca parte a unui studiu clinic în curs de desfășurare pentru tratarea acestei afecțiuni mortale.
Procedura a fost efectuată ca parte a unui studiu clinic realizat sub supravegherea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite.

Cazul reprezintă prima intervenție chirurgicală cerebrovasculară in-utero efectuată vreodată în Statele Unite și este descris într-un articol publicat joi în Stroke, revistă emblematică a diviziei Asociației Americane a Inimii.

„În fiecare intervenție chirurgicală fetală, există doi pacienți: copilul și mama, iar îngrijirea atât a fătului, cât și a mamei este un aspect important al procedurilor fetale”, a declarat dr. Carol Benson, radiolog al personalului de la BWH, fost director al serviciului de ecografie obstetricală cu risc ridicat la BWH. În cadrul studiului, specialiștii au folosit embolizarea transuterină ghidată cu ultrasunete.

„Suntem încântați să raportăm că, la șase săptămâni, sugarul progresează remarcabil de bine, nu ia niciun medicament, mănâncă normal, ia în greutate și s-a întors acasă. Nu există semne de efecte negative asupra creierului”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Darren B. Orbach, director al Centrului de chirurgie și intervenții cerebrovasculare de la spitalul de copii din Boston și profesor asociat de radiologie la facultatea de medicină Harvard.

„Deși acesta este doar primul nostru pacient tratat și este vital să continuăm studiul pentru a evalua siguranța și eficacitatea la alți pacienți, această abordare are potențialul de a marca o schimbare de paradigmă în gestionarea malformației venei lui Galen, în care reparăm malformația înainte de naștere și prevenim insuficiența cardiacă înainte ca aceasta să apară, în loc să încercăm să o inversăm după naștere”, a menționat medicul. Acest lucru ar putea reduce în mod semnificativ riscul de leziuni cerebrale pe termen lung, dizabilități sau deces în rândul acestor copii, a mai spus el.

În ciuda deceniilor de perfecționare a tehnicii de embolizare după naștere și a înființării unor centre de referință specializate de experți din întreaga lume, fetușii care sunt diagnosticați cu malformația venei lui Galen continuă să aibă o mortalitate ridicată și rate mari de afectare neurologică severă, spune dr. Orbach. Corectarea malformației înainte de naștere poate preveni leziunile cerebrale și declinul adesea rapid observat după naștere și poate duce la rezultate mai bune în general pentru acești copii. Din cauza fluxului sanguin anormal de ridicat în această malformație, copiii născuți cu MAVG nu trăiesc suficient de mult pentru a fi diagnosticați, mulți dintre ei murind în primele zile din cauza insuficienței cardiace.

În acest caz, după un tratament in-utero, nou-născutul nu a necesitat o intervenție chirurgicală suplimentară după naștere, iar RMN-ul cerebral nu a evidențiat accidente vasculare cerebrale, acumulări de lichid sau hemoragii, întâlnite adesea în cazul acestei malformații.
Nou-născutul a venit pe lume la jumătatea lunii martie, a fost externat după câteva săptămâni petrecute la terapie intensivă neonatală și se dezvoltă normal.

Sursa

 

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes