Problemele pacienţilor cronici aduse în atenţia autorităţilor prin intermediul unei campanii

Coaliţia pentru Sănătate Europeană din care fac parte asociaţii de pacienţi şi reprezentanţi ai industriei farmaceutice a demarat campania “Ai dreptul la sănătate”, care îşi propune să adune poveştile pacienţilor cu boli cronice şi să le prezinte autorităţilor competente pentru a aloca fondurile necesare şi pentru a le soluţiona.

“Toate mesajele noastre, poveştile noastre sperăm să ajungă la acel nivel la care să sensibilizeze persoanele care sunt responsabile cu realizarea şi alocările bugetare să aloce mai mulţi bani către sănătate. (…) Vom continua şi vom transmite aceleaşi mesaje an de an până când vor fi auzite şi luate în calcul”, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă Rozalina Lăpădatu, preşedintele Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie (IDSE) şi membru al Coaliţiei pentru Sănătate Europeană.

Campania este cu şi despre pacienţi români şi prezintă poveştile, atitudinile lor sau a apropiaţilor lor vizavi de bolile care suferă, a explicat directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.

“Între România şi celelalte ţări ale Uniunii Europene există un decalaj care continuă să se adâncească în ceea ce priveşte accesul la tratamente, accesul la inovaţie şi la servicii medicale de calitate. (…) Coaliţia pentru Sănătate Europeană reprezintă vocea schimbării, o singură voce puternică a celor mai afectaţi actori care cer o schimbare profundă a sistemului şi care încearcă să atragă atenţia asupra nevoilor specifice ale pacienţilor români”, a spus Zaharescu.

El a adăugat că potrivit unui studiu desfăşurat, în cadrul campaniei, la nivel naţional, în luna august, unul din trei români are printre cunoscuţi pe cineva diagnosticat cu o boală cronică, iar 60% dintre români consideră că sistemul de sănătate nu le acordă bolnavilor cronici atenţia necesară.

Manifestul campaniei enunţă cinci principii esenţiale pentru o sănătate ca în Europa: dreptul la ocrotirea sănătăţii este un drept garantat prin Constituţie; pacienţii români sunt pacienţi europeni, au dreptul la servicii medicale ca şi ceilalţi pacienţi europeni; fiecare pacient trebuie să beneficieze de medicamentul de care are nevoie în momentul în care are nevoie; bugetul alocat tratamentelor trebuie să reflecte nevoile tuturor pacienţilor români; multe dintre boli pot fi prevenite şi multe dintre decese evitate fiecare pacient trebuie să aibă şansa unui diagnostic precoce pentru aceasta.

Coaliţia pentru Sănătate Europeană susţine că bugetul alocat tratamentelor trebuie să reflecte nevoile reale ale tuturor pacienţilor români. Creşterea alocărilor bugetare, dar şi o mai bună administrare a resurselor existente, ar putea reduce decalajul dintre sistemul de sănătate din Romania şi cel existent în alte state europene.

Coaliţia pentru Sănătate Europeană este alcătuită din Alianţa naţională pentru boli rare, Asociaţia pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă, Asociaţia pentru hemofilie, Asociaţia sănătate pentru comunitate, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie, Local American Working Group.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea

VIDEO Incidența cancerului de colon în România

Chiar dacă România se situează sub media europeană în privința cancerului de colon, mortalitatea provocată de această afecțiune este însă foarte mare la nivelul țării noastre. De aceea, prin programe…

VIDEO Ce este cancerul de colon și de ce apare?

Cancerul de colon este o afecțiune care amenință viața. Boala poate fi însă prevenită, dacă este descoperită la timp. Asta presupune efectuarea unor examene medicale prin care să fie observați…