Rată scăzută de vaccinare împotriva rujeolei. Anual, în România, 20% de copii rămân neimunizați

Explozia de cazuri de rujeolă înregistrate în ultima perioadă este generată de rata scăzută de vaccinare. Statistic, 20% din copiii care ar trebui să primească serul la noi în țară rămân neimunizați. Iar din această cauză, numărul cazurilor crește exponențial.

„Într-o discuție pe care am purtat-o cu medicii de familie am spus că stăm foarte jos. Într-adevăr rămân 20% de copii anual nevaccinați împotriva rujeolei, dar acest procent permite circulația virusului în comunitate, fapt care va duce la apariția cazurilor și a complicațiilor severe. Această boală este una dintre bolile pe care orice persoană care nu are protecție obținută prin vaccinare sau prin trecerea prin boală o va face. Iar asta înseamnă că se expune la eventualele complicații” a declarat la Medika TV, dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină de Familie.

Principala cauză care determină scăderea ratei de vaccinare este refuzul categoric al părinților de a-i imuniza pe cei mici.

„Cauzele care determină ca în fiecare an să avem 20% dintre copii nevaccinați pot fi discutate și sunt multiple. Discutăm de la refuzul vaccinării pornind de la anumite concepții legate de rolul vaccinului, de asemenea putem discuta de părinți care prioritizează alte activități în defavoarea celor privind sănătatea copiilor” a mai spus dr. Gindrovel Dumitra.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea