România pierde lupta cu drogurile. Medicul legist Gabriel Gorun:  Nu avem aparate care să depisteze noile tipuri de substanțe

România se numără printre statele europene care întâmpină probleme în depistarea noilor tipuri de substanțe psihoactive, prin analize specializate. Totul din cauza echipamentelor de testare folosite în cadrul instituțiilor medico-legale, singurele acreditate să efectueze acest tip de teste, mai ales în cazul șoferilor depistați în trafic sub influența lor, pe baza testelor preliminarii efectuate de polițiști.

Invitat în studioul Medika TV, medicul legist Gabriel Gorun, din cadrul Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” București a explicat faptul că aparatele folosite de instituție nu pot depista noile tipuri de substanțe psihoactive.

”Fenomenul brusc, din 2010, cel puţin în România, a căpătat o nouă dezvoltare prin apariţia substanţelor noi psihoactive, definite prost prin lumea laică ca etnobotanice, pentru că aceste noi substanţe psihoactive au constituit o adevărată provocare pentru toxicologia mondială, nu doar pentru România. Erau substanţe absolut noi, substanţe generate de către chimişti artizanali, ca să spun aşa, nu produse tradiţionale şi tot timpul a existat o rămânere în urmă a capacităţilor ştiinţifice şi tehnologice ale sistemelor oficiale în a identifica noile substanţe pe care chimiştii le produceau şi le puneau pe piaţa neagră. Practic, aparatele pe care noi le avem – pentru că nu s-a schimbat nimic faţă de momentul 2009 – nu sunt capabile să pună în evidenţă aceste substanţe noi psihoactive”, a declarat dr. Gabriel Gorun.

Problema este însă cunoscută atât la nivel național, cât și la nivel european. Aparatele existente în laboratoare pot identifica doar aproximativ un sfert dintre acestea.

”Centrul european de Monitorizare Antidrog de la Lisabona are, în momentul de faţă, monitorizate peste 800 de substanţe noi psihoactive care circulă pe piaţa neagră europeană, dintre care studii de specialitate, cercetări de laborator au reuşit să creeze metode de identificare pentru circa 200. Aşadar, oricum lipsesc vreo 600 de disponibilităţii ştiinţifice şi tehnologice de a fi identificate. Cu toate acestea, nici măcar pe cele 200 noi nu suntem capabili, cu aparatura pe care o avem, să le certificăm prezenţa în probele biologice”, a precizat medicul legist Gabriel Gorun.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes