SFATUL NUTRIȚIONISTULUI: Top 10 legume și fructe BIO care nu-și merită banii. Variantele ne-BIO sunt la fel de sănătoase!

Produsele ecologice, cunoscute și sub numele de produse BIO, au câștigat teren în ultimii ani și în țara noastră. Gama lor e tot mai numeroasă, de la fructe și legume la ouă, carne și lactate, care au pe etichetă specificația 100% natural. Produsele BIO sunt preferate adesea pentru că nu au în compoziție nici o substanță chimică, provenită din îngrășăminte sau aditivi.

Nutriționistul Mihaela Bilic spune că sunt unele legume și fructe care au un conținut extrem de scăzut de substanțe chimice, motiv pentru care sunt sigure pentru consum în varianta lor clasică și mai ieftină.

Promovate ca având calități nutriționale superioare și fiind cultivate fără îngrășăminte și pesticide, aceste produse au un preț pe măsură. Însă nu întotdeauna investiție financiară merită, mai ales când putem consuma produse locale, de sezon, obținute prin metode responsabile și NEintensive de producție.

Dintre cele 43 de categorii de fructe și legume prezente în Ghidul pesticidelor, cele 10 produse care urmează au o încărcătură de pesticide foarte redusă chiar și atunci când sunt cultivate prin metode convenționale, deci sunt sigure pentru consum și în varianta ne-BIO:

  • legume- broccoli, vinete, varză, ceapă, sparanghel
  • fructe- banane, kiwi, mango, ananas, avocado”,  a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe Facebook.

Pe de altă parte, Mihaela Bilic recomandă ca în cazul altor 10 produse să fie aleasă varianta BIO.

“Anumite fructe și legume necesită cantități mai mari de pesticide față de altele, de aceea merită să cheltuiți în plus pentru varianta BIO (agricultură biologică) în cazul următoarelor 10 produse:

  • legume-ardei gras, țelină, salată, spanac, cartofi
  • fructe- mere, pere, piersici, căpșuni, struguri.

Dincolo de polemica BIO/ne-BIO, un pericol mult mai mare pentru sănătatea noastră îl pot reprezenta OMG-urile (organismele modificate genetic). Într-o lume în care semințele sunt ameliorate genetic ca să reziste la boli și paraziți, este greu de identificat ce produse mai sunt în prezent ca odinioară- mai ales că și la capitolul “etichete”, legislația este deficitară.

În concluzie singurul criteriu de alegere a unui produs de pe raft este să fie minim procesat. Și dacă se poate să fie obținut din ingrediente puține, banale/clasice. Cât despre fructe și legume, carne și pește, lapte și ouă, avem nevoie de furnizori/producători de încredere, care să respecte și alimentul, dar și mediul înconjurător. Iar siguranța alimentară trebuie să fie completată de calitate, degeaba cumperi un produs BIO care este plin de zahăr și grăsime! Ce să mai spun de gust, că l-am pierdut cu totul din vedere…un aliment trebuie să fie în primul rând BUN la gust, e o condiție mai presus de toate!”, mai spune Mihaela Bilic.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes