STUDIU: Primul test de sânge care poate depista 50 de tipuri de cancer, creat în Marea Britanie

Universitatea Oxford, în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică al Marii Britanii (NHS), lucrează pentru dezvoltarea unui test de sânge cu ajutorul căruia pot fi depistate 50 de tipuri de cancer. Testul se află încă în studii și are rezultate promițătoare. Datorită luni, bolile oncologice pot fi depistate mai repede, crescând astfel speranța de viață a pacienților.

Un test de sânge pentru peste 50 de tipuri de cancer a arătat promisiune reală într-un important studiu NHS, spun cercetătorii.

Testul a dezvăluit corect două din trei cazuri de cancer la 5.000 de persoane care au consultat medicul de familie cu simptome suspecte în Anglia sau Țara Galilor. În 85% din aceste cazuri pozitive, testul a indicat și locul original al cancerului.

Denumit „Galleri”, testul caută modificări distincte în bucăți de cod genetic apă din diferite tipuri de cancer. Depistarea cancerului tratabil în stadiu incipient poate salva vieți. Până acum acest test a fost supus unor verificări pe subiecți umani, fiind folosite 5000 de persoane din Anglia și Țara Galilor.

Mai mult de 350 dintre cei din studiu – cel mai mare de acest fel în rândul pacienților cu simptome suspecte de cancer – au fost ulterior diagnosticați cu cancer, utilizând metode tradiționale precum scanările și biopsiile. 75% dintre cei cu rezultate pozitive la testul de sânge au fost depistați cu cancer, în timp ce 2,5% dintre cei cu rezultate negative la test au dezvoltat o boală oncologică.

Deși nu este suficient de precis pentru a „confirma sau exclude cancerul, testul a fost foarte util pentru pacienți. Testul a avut o acuratețe de 85% în detectarea sursei cancerului – și acest lucru poate fi foarte util, deoarece de multe ori nu este imediat evident atunci când ai pacientul în față ce test este necesar pentru a vedea dacă simptomele lor sunt cauzate de cancer”, a declarat profesorul Mark Middleton, cercetătorul principal.

Testul este deosebit de eficient în depistarea cancerelor greu de identificat, precum cele de cap și gât, intestin, plămâni, pancreas și gât.
Dr. David Crosby, de la Cancer Research UK, a declarat: „Concluziile studiului sugerează că acest test ar putea fi utilizat pentru a ajuta medicii de familie să facă evaluări clinice – dar este nevoie de mult mai multe cercetări, într-un studiu mai mare, pentru a vedea dacă poate îmbunătăți evaluarea medicilor de familie și, în cele din urmă, rezultatele pacienților”

Rezultatele vor fi prezentate la conferința Societății Americane de Oncologie Clinică, la Chicago, și publicate în jurnalul The Lancet Oncology.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea