STUDIU: PROTEINELE DIN SÂNGELE PACIENȚILOR CU COVID-19 AR PUTEA PREZICE GRAVITATEA BOLII

Oamenii de știință au descoperit mai multe proteine cheie în sângele persoanelor infectate cu COVID-19, care pot arăta cât de grave pot fi simptomele pe care un astfel de pacient le poate dezvolta odată ce contractează noul virus.

În cadrul cercetărilor publicate marți în revista Cell Systems, oamenii de știință de la Institutul Francis Crick din Marea Britanie și Charite Universitaetsmedizin din Berlin au descoperit că proteinele sunt prezente la diferite niveluri la pacienții cu COVID-19, în funcție de gravitatea simptomelor pe care le prezintă fiecare. Markerii pot conduce la dezvoltarea unui test care va ajuta doctorii să prezică cât de bolnav va deveni un pacient infectat cu noul SARS-CoV-2 coronavirus și poate oferi noi ținte pentru dezvoltarea unor potențiale tratamente împotriva bolii, potrivit Reuters.

Pandemia COVID-19 a ucis peste 374.000 de oameni în întreaga lume și a infectat peste 6,7 milioane.

La 6 luni de la apariția primelor cazuri în China, medicii și oamenii de știință trag concluzia că cei infectați cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, răspund diferit – unii nu dezvoltă simptome deloc, în timp ce alții trebuie să fie spitalizați, iar alții suferă de infecții fatale.

Un test pentru a ajuta medicii să prezică dacă un pacient COVID-19 este probabil să devină critic sau nu ar fi de neprețuit”, a declarat Christoph Messner, un expert în biologie moleculară la Crick Institute, care a condus co-cercetarea.

El a spus că aceste teste îi vor ajuta pe medici să decidă cum să gestioneze cel mai bine boala pentru fiecare pacient, precum și să îi identifice pe cei cu riscuri, care vor ajunge în  terapie intensivă.

Echipa lui Messner a utilizat o metodă numită spectrometrie de masă pentru a testa rapid prezența și cantitatea diferitelor proteine ​​în plasma de sânge de la 31 de pacienți COVID-19 la spitalul Charite din Berlin. Trei dintre proteinele cheie identificate au fost legate de interleukina IL-6, o proteină cunoscută a provoca inflamații și, de asemenea, un marker cunoscut pentru simptomele severe de COVID-19.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea