Stresul ne poate afecta calitatea vieții în diferite moduri, iar problemele psihice pot avea drept factor declanșator situațiile stresante. Un exemplu sunt tulburările obsesiv compulsive.
„Stresul poate să determine și elemente de tulburări obsesiv compulsive sau să avem gânduri obsesive. De aceea e important să înțelegem contextul și cum se pune diagnosticul. Tulburarea obsesiv compulsivă poate să ducă la depresie și să apară depresia. Este atât de invalidantă și suferința nu mai poate fi dusă, iar pacientul se gândește chiar să nu mai existe” explică dr. Maria Roman, medic primar psihiatrie.
Apariția tulburării obsesiv compulsive se face în două faze. Există o fază fulminantă care, pe parcurs, se stabilizează, dar și o fază latentă inițial care, în timp, duce la degradarea stării pacientului.
„Există un debut fulminant în care gândurile și obsesile pot să apară. Sau există și fază în care gândurile apar lent, sunt suportabile la început, dar apoi se amplifică. Problema este serioasă, în condițiile în care, în viața profesională pot apărea probleme legate de lipsa de concentrare, scade capacitatea de atenție” mai spune dr. Maria Roman, medic primar psihiatrie.