VIDEO Stai cu capul descoperit în frig? Iată de ce NU poți face sinuzită

În ultimele zile, termometrele înregistrează temperaturi foarte scăzute. Cu toate acestea, multe persoane preferă să meargă pe stradă având capul descoperit. Deși mulți oameni ar crede că pot face sinuzită din cauza frigului, în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Boala poate apărea, dar este nevoie de alți factori care să o declanșeze.

Ieșitul în frig având capul descoperit nu înseamnă neapărat că vom face sinuzită. Pentru ca frigul să determine apariția bolii este necesară prezența unor simptome specifice bolii pe care temperaturile scăzute le accelerează.

„Nu neapărat de la așa ceva face sinuzită. Fiecare individ are toleranța lui la frig. Ceea ce poți obține dacă pleci ud pe păr sau insuficient uscat, este o nevralgie, o durere de cap. Dar nu putem face numai de la asta o sinuzită. Totuși, dacă sunt secreții preexistente în nas, dacă avem o inflamație în nas și adăugăm și această expunere atunci cu siguranță poate să apară sinuzită” susține prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, șeful Clinicii ORL a Spitalului „Sfânta Maria” București.

Probleme ORL generate de frig

Frigul poate declanșa însă alte probleme din sfera ORL care afectează în mod direct tractul respirator superior. Specialiștii susțin că nasul expus la frig se comportă ca atunci când am avea o răceală, dar nu poate fi vorba despre o astfel de afecțiune ci, mai de grabă, despre un mecanism de protecție față de temperaturile scăzute.

„Există și o particularitate a unor persoane, această hiperreactivitate nazală. În momentul în care dau de frig și dacă este și uscat și dacă mai bate și vântul. Pe lângă eventualele dureri de cap, pot să aibă o reacție nazală care să semene cu sinuzita. Se înfundă nasul, începe să curgă și, eventual, ustură și curg și ochii. Este o reacție ca la o viroză, ca la o răceală, dar este strict această reacție exagerată cumva și de protecție” explică prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, șeful Clinicii ORL a Spitalului „Sfânta Maria” București.

Categorii: Exclusiv, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea

VIDEO Rolul pe care îl are magneziul în organism

Magneziul este un element chimic foarte necesar pentru buna funcționare a organismului. Principala sa caracteristică este aceea legată de faptul că reprezintă motorul corpului, jucând un rol important în producerea…