Stresul este perceptut ca o stare emoțională negativă. În realitate, spun psihologii, stresul are și o parte pozitivă, care ne poate ajuta să fim mai productivi și să găsim cele mai bune soluții în momentele solicitante.
Stresul pozitiv poartă denumirea de eustres și este foarte benefic pentru psihicul nostru.
„Bineînțeles că are și o latură pozitivă. Stresul este bun. De aceea îl și punem în două categorii, de eustres și distres. Eustresul este cel pe care îl resimțim în evenimente care au o componentă plăcută, sunt evenimente pe care noi le asociem cu bucuria, cu fericirea, precum căsătoria, apariția unui copil, schimbarea unui job. Ele presupun însă un nivel de stres doar că este stres care ne ajută să ne îmbunătățim performanța, să depășim bine acele situații” susține Ina Baranga, psiholog clinican și psihoterapeut.
Partea negativă a stresului
Dacă eustresul este partea pozitivă a stresului ce ne ajută să facem față perioadelor încărcate, din punct de vedere emoțional, care apar în viețile noastre, distresul este partea negativă a stresului. Din cauza distresului suntem copleșiți atunci când ne aflăm în situații limită.
„Există și distresul, el este cel negativ, cel care ne copleșește și cel care, pe teremen lung, poate produce pe termen lung efecte negative asupra sănătății” mai spune Ina Baranga, psiholog clinican și psihoterapeut.