Dr. T. Ciuhodaru: Mic ghid anti COVID-19

Medicul urgentist Tudor Ciuhodaru, actualmente europarlamentar, transmite, pe pagina sa de Facebook, ce ar trebui să facem ca să ne păzim mai bine, zilele acestea, de o infecție cu SARS-CoV-2. Sfaturile reunite într-un mic ghid arată ce  trebuie să facem acasă, la locul de muncă sau pe stradă.

A. În spațiile închise (acasă/loc de muncă/spații publice): Igienizați!

  1. Suprafețe: Ideal este să dezinfectați cu înălbitor (1 litru de înălbitor cu 2,6% clor pentru 4 litri de apă rece) sau cu alcool la 70°. Suprafețele care sunt cel mai frecvent atinse trebuie curățate cu prioritate: mânerele ușilor sau întrerupătoarele, cel puțin o dată pe zi.
  2. Este de preferat să stați în încăperi în care podeaua poate fi curățată (evitați încăperile cu covoare). Folosirea unui aspirator nu este recomandată, deoarece riscă să difuzeze particulele virale. Pe cât posibil aerisiți camerele în mod regulat.
  3. În bucătărie. Înainte de a găti și manipula mâncarea, spălați-vă mâinile și suporturile de bucătărie (blat de lucru, masă etc.). Atenție! Coronavirusul este sensibil la temperaturile de gătit, evitați alimentele crude.
  4. Este recomandat gătitul la 63°C timp de 4 minute (Agenția Națională de Securitate a Sănătății).
  5. Nu uitați să curățați periodic, cu atenție, tacâmurile (prin înmuierea în soluție cu dezinfectant diluată timp de cel puțin 15 minute sau în mașina de spălat vase la un program mai lung, la 60°).
  6. Toalete: recomandăm curățarea și dezinfectarea mobilierului sanitar (bazin, bideu, lavoar), robinetele și mânerelor cu înălbitor diluat la 0,5%.
  7. Lenjeria/hainele de stradă: se spală cu un ciclu de cel puțin 60°C pentru cel puțin 30 de minute (evitând să o scuturam, pentru a nu crea aerosoli cu particule virale).

B. Pe stradă:

  1. Evitați deplasările și întâlnirire care nu sunt urgente, , transportul în comun la orele de vârf mai ales dacă aparțineți grupelor de risc (persoane în vărstă, deficiențe imunologice, patologie cardiacă, respiratorie sau metabolică (diabet).
  2. Respectați igiena tusei sau strănutului (acoperiți nasul și gura).
  3. Nu atingeți nasul, ochii, gura, fața (mai ales după contactul cu suprafețe contaminate)
  4. Nu stați în vecinătatea persoanelor care tușesc sau strănută.

C. Oriunde și oricând:

  1. (!!!) Nu uitați să vă spălați pe mâini cu apă și săpun și/sau cu o soluție pe bază de alcool după tuse, strănut sau suflare a nasului, după ce ați luat contact cu orice suprafața contaminată, după curățenie și în mod regulat în timpul zilei.
  2. Purtați o mască chirurgicală în caz de tuse.
Categorii: Sfatul specialistului, Stil de viață
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea
+