Probabil că testările genetice vor începe în 2015 cu cancerul ovarian

marius-savuTeste genetice vor fi introduse anul viitor mai întâi pentru cancerul ovarian, apoi pentru cel digestiv și pe urmă pentru celelalte tipuri de cancere, a precizat miercuri președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu.

“Sperăm ca de la anul să avem primul program de testare genetică. Lucrurile sunt destul de avansate în discuții în așa fel încât să putem să mergem într-o depistare precoce. Probabil că aceste testări vor începe pentru cancerul ovarian, o să continuăm mult mai agresiv pentru cancerul tubului digestiv. Testele genetice ar trebui să intre în modul curent de operare și în protocoalele terapeutice în așa fel încât să fim siguri că medicamentul va fi dat profilului de pacient care chiar are nevoie de el”, a declarat Savu în cadrul unei dezbateri.

El și-a manifestat speranța ca în următoarele săptămâni să fie introdusă terapia pentru melanomul malign.

Marius Savu a spus că reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate vor începe discuțiile cu producătorii de medicamente zilele următoare, după întâlnirea de joi cu reprezentanții FMI, ai Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene.

“Urmează ca mâine, după discuțiile cu FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană, sper ca după aceste discuții președintele CNAS să înceapă să aibă discuțiile cu producătorii de medicamente ca în următoarea perioadă și medicamentele care până acum nu am reușit să le introducem să le introducem”, a spus șeful ANMDM.

Referindu-se la prescrierea de medicamente, Savu a explicat că medicii ar trebui să se uite și la aspectul economic atunci când există mai multe molecule cu aceleași efect terapeutic.

“Cred că, în momentul în care ai medicamente apropiate ca eficacitatea terapeutică, trebuie să te uiți și la aspectul economic. Va trebuie gândit mai mult în momentul în care prescrii un medicament dacă pacientul este cel care are nevoie de acel medicament. Introducerea acordurilor cost-volum se va adresa în mare măsură zonei oncologice. Aici se discută de medicamente scumpe care costă 30, 40, 70, 100 de mii de euro pe an. Este nevoie ca acela care primește acel medicament să aibă nevoie de el. Un medicament extrem de scump dat unui pacient care nu are nevoie de el îl face pe cel care poate ar avea nevoie ca să îi salveze viața să nu îl primească”, a susținut Marius Savu.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea