Încă o zi cu proteste în stradă ale sindicaliștilor din sănătate. Papucii, simbol pentru cadrele medicale răpuse de COVID-19 (FOTO)

Un nou protest a avut loc astăzi în fața Guvernului, unde zeci de persoane din sistemul medical s-au adunat pentru a-și cere drepturile.

Protestatarii au ținut și un moment de reculegere pentru medicii și asistentele care și-au pierdut viața în lupta cu noul coronavirus. Victimele pandemiei au fost reprezentate, simbolic, prin încălțări medicinale așezate în Piața Victoriei, iar în memoria celor dispăruți au fost aprinse lumânări.

Sindicaliștii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” au declanșat protestele săptămâna trecută, aceștia având o listă cu mai multe revendicări:

– Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19;

– Asigurarea accesului la toate informațiile relevante privind impactul COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate pentru a putea adopta politici eficiente de protecție a acestora.

– Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.

– Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30% și sporul pentru combaterea epidemiei.

– Acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim.

– Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022.

– Asigurării posibilității lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază;

– Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a stării de alertă pentru toți salariații din sănătate.

– Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.

– Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.

– Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea