De o săptămână, COVID-19 este o boală obișnuită. Decizia dă peste cap sănătatea românească. Medicii de familie și-au spus opinia la „Sistemul Medikal”

 

Printr-un act normativ adoptat în urmă cu o săptămână, boala COVID-19 a devenit una obișnuită. Iar noul statut a adus cu el și o serie de modificări în ceea ce privește eliberare concediilor medicale, dar și a modului în care se va face pe viitor evaluarea pacienților. Medicii de familie au vorbit, la Medika TV, despre acest noi modificări.

La „Sistemul Medikal” s-a dezbătut situația privind încadrarea bolii COVID-19 ca boală obișnuită și impactul pe care decizia, legiferată printr-o Ordonanță de Urgență, o are asupra pacienților. Astfel, aceștia vor beneficia de concediu medical pentru o boală obișnuită, nu se vor mai putea testa gratuit pentru COVID-19, iar plata indemnizațiilor pentru concediile medicale va fi suportată de către angajatori. Medicii de familie, cei responsabili să elibereze documentele, susțin faptul că noile modificări sunt încă neclare și netransparente. 

„ Nu există informații clare. Noi am solicitat lămuriri de la Casa de Sănătate, lămuriri cu privire la modalitatea în care se acordă aceste concedii. Am înțeles că în țară, câteva Case de Sănătate au înștiințat deja medicii că aceste concedii nu se mai acordă pe stilul vechi, se vor acorda ca pentru o boală obișnuită. Ce înseamnă asta pentru pacienți? În trecut,  concediul pentru COVID-19 se acorda la sfârșitul perioadei de izolare, era plătit 100% și era plătit direct din banii Casei de Sănătate. Dacă se trece pe boală obișnuită se va plăti 75% și trebuie acordat în prima zi de îmbolnăvire, în prima zi a consultului la medicul de familie. Angajatorii sunt cei care plătesc primele 5 zile de concediu medical în cazul bolilor obișnuite. Casa de Sănătate nu va mai plăti aceste concedii, nu va mai plăti testarea gratuită a pacienților și nu va mai plăti monitorizările zilnice ale medicilor de familie” susține dr. Mihai Mara, medic de familie în județul Cluj. 

În schimb, la București, medicii de familie au o cu totul altă opinie. „Am primit astăzi o informare de la Casa de Asigură în care ni s-a spus că se va modifica legislația. Iată că legislația ne spune că boala COVID-19 a devenit o boală virală obișnuită, sezonieră sau nu, dar care se supune acelorași reguli precum alte boli virale, așa cum este gripa. Eu cred că este justificată această modificare. Era de așteptat ca și legislația privind izolarea și concediile medicale să se modifice la rândul lor. Izolarea nu mai este obligatorie, este doar recomandată” a explicat, într-o intervenție în direct la Medika TV, dr. Evelyn Cristescu, medic de familie Bucuresti. 

În ultima săptămână, la nivel național, Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat peste 5000 de cazuri de COVID-19. 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes