Dezinfecția sălilor de clasă cu lămpile UV, interzisă de INSP. „Utilizarea trebuie făcută de persoane calificate”

FOTO OpiniaTimisoarei.ro

Considerată o soluție eficientă pentru dezinfecția sălilor de clasă, utilizarea lămpilor UV este însă interzisă de Institutul Național de Sănătate Publică, după ce în ultima perioadă a fost sesizată o creștere a accidentelor în interiorul școlilor, din cauza folosirii acestor echipamente.

Expunerea în lumina lămpilor UV poate genera serioase probleme medicale, iar tot mai mulți copii au suferit astfel de accidente, în urma proceselor de dezinfecție desfășurate în sălile de clasă. Pentru a dezinfecta școlile în interior, se folosesc astfel de dispozitive.

Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ, sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă de altfel, tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție”, atrag atenția specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică, într-un comunicat de presă.

Mai mult, conform INSP, utilizarea acestor echipamente ar trebui realizată de personal calificat. „Punerea în funcțiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate și instruite în acest sens. În timpul funcționării persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar persoanele expuse dezvoltă reacții nedorite la nivel ocular sau cutanat”, mai spun experții INSP.

INSP recomandă școlilor să folosească pentru dezinfecția corespunzătoare a sălilor de clasă dezinfectanții aprobați de autoritățile române și de Organizația Mondială a Sănătății, precum și o aerisire corespunzătoare a sălilor de clasă. De asemenea, este foarte importantă menținerea igienei mâinilor.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes