Producătorii de alimente de pe piața din România vor trebui să limiteze drastic cantitatea de acizi trans – cele mai nocive grăsimi sintetice – din produsele de patiserie, mezeluri, fast food, prăjituri, biscuiți sau chipsuri, conform unei legi adoptate de Parlament.
Legea a fost inițiată în 2017 de senatorul USR de Arad, Adrian Wiener, care este de profesie medic și votată în Parlament în 28 iulie. Aceasta prevede limitarea cantității de grăsimi procesate la maximum 2 grame la 100 grame de grăsime din conținutul produselor și va in vigoare în 1 aprilie 2021, după cum prevede și o directivă europeană în acest sens.
”A fost o lege destinată scăderii mortalității cardiovasculare în România prin eliminarea celui mai toxic macro-nutrient din alimentele românilor: acizii trans. Aceștia sunt în mare parte obținuți industrial și turnați cu butoaiele în alimente. Sunt ieftini, cresc termenul de valabilitate al produselor dar ucid oameni. Se estimează că 5% din mortalitatea cardio-vasculară (3500-5000 decese/an) este determinată strict de adăugarea acizilor trans în alimente iar România rămâne printre țările din UE cu cel mai mare consum de acizi trans”, spune inițiatorul legii, Adrian Wiener.
Alimentele bogate în grăsimi procesate sunt margarina, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, chipsurile, mâncarea semi-preparată ori cea de tip fast-food, supele la plic, popcornul etc.