Ce faci cand copilul tau are febra, iar primul spital e la kilometri distanta? Suni un doctor! Asa a luat nastere in urma cu 5 ani Peditel, primul call center dedicat sfaturilor medicale pentru copii. La orice ora din zi sau din noapte, un specialist ofera consultatii si suport in tara cu cei mai putini medici pe cap de locuitor din Uniunea Europeana. Tocmai pentru ca exista in continuare zeci de localitati fara doctor, serviciul Peditel isi va extinde aria de acoperire si isi propune sa ajute gratuit 100 de mii de copii, din care mai bine de jumatate din mediul rural.
Peditel 1791 este un serviciu gratuit de sfaturi medicale pediatrice prin telefon, destinat părinților cu copii între 0 și 6 ani. A fost înființat în urmă cu cinci ani și în prezent peste 8 mii de părinți apelează acest număr lunar, pentru a solicita ajutorul atunci când copilul lor are o problemă de sănătate. Pentru a ajunge și la mai mulți părinți, inițiatorii serviciului își propun să se extindă în mediul rural, acolo unde cel mai apropiat spital e la kilometri distanță. În astfel de condiții, copiii nu au acces nici la informații medicale de specialitate, nici la un consult atunci când au nevoie.
“Anul 2019 înseamnă 5 ani de Peditel și vrem să facem mai mult, vrem să ajutăm gratuit 100 de mii de copii, din care minim 50% să fie din mediul rural. În UE avem cei mai puțini medici pe cap de locuitor, cele mai multe localități fără niciun medic și niciun serviciu medical public de medicină primară. Copiii din mediul rural trebuie să aibă aceleași drepturi, este normal să aibă dreptul la sănătate gratuită”, spune Cristina Grigore, inițiatoarea Peditel.
Proiectul presupune însă și sacrificii. Pentru ca serviciul să funcționeze non-stop în aceste zone, cu doi medici pe tură, ar fi nevoie de 250 de mii de euro. Extinderea ar însemna însă accesul mai multor părinți la serviciul Peditel și timp mai scurt de așteptare.
”Am vrea să avem o echipă de minim 20 de medici care să asigure permanența pe două linii de gardă. Adică să fie 2 medici non stop în același timp care pot răspunde la telefon și pot oferi sfaturi specializate. Dar asta înseamnă că mai avem nevoie, după calculele noastre, de vreo 250.000 de euro ca să putem funcționa la parametrii normali. Noi vrem totuși să dăm un semnal că putem să schimbăm România și chiar am început, împreună, să schimbăm România în bine”, mai spune Cristina Grigore.
Oricare dintre noi poate contribui la extinderea Peditel, atât prin donarea unei sume de bani direct în contul Asociației, cât și prin redirecționarea a 2 la sută din impozitul pe salariu. De la infiintarea proiectului, PEDITEL 1791 a primit peste 170.000 de apeluri de la parinti și au primit sfaturi gratuite chiar de la medicii specialiști.