Foarte mulți părinți își lasă copiii să exploreze realitatea prin intermediul ecranelor telefoanelor mobile inteligente sau ale tabletelor electronice. Expunerea copiilor la ecrane este periculoasă și, în timp, îi va face să se închidă în ei și să nu mai comunice cu oamenii din jur.
Jurnalista și realizatoarea Medika TV, Cristina Tătar, invitată în cadrul emisiunii „Minți sclipitoare”, a explicat, printr-un exemplu personal, impactul negativ pe care ecranele le au asupra copiilor.
„Am avut și un exemplu apropiat, în care copilul unei prietene s-a închis total în el, nu mai comunica cu ea. Rămâneau la un „bine” și acolo au dăunat foarte mult ecranele. Ecranele…A primit copilul o consolă, l-au lăsat să se joace, era bucuria lui…Nu au văzut degradarea relației și comunicării care s-a petrecut într-un timp scurt. Cel mic a fost acaparat total și acolo a fost centrul universului” a explicat Cristina Tătar.
Situația nu este însă ireversibilă, dar este nevoie de multă muncă pentru a-l scoate pe cel mic de sub influența negativă a ecranelor.
„Încă sunt în proces de recuperare, dar este foarte, foarte dificil” a mărturisit Cristina Tătar.
Ecranele pot fi înlocuite cu activități practice prin care se poate îmbunătăți legătura dintre părinți și copii. Este vorba despre mișcare, citit sau jocuri de familie.