Avertismentul medicilor francezi: Metalele grele din alimente ne pun în pericol sănătatea

Mai multe studii de anvergură realizate în Franța relevă faptul că în multe alimente pe care le consumăm precum pâinea, cerealele sau cartofi se ascunde un real pericol pentru sănătate: cadmiul. Medicii francezi susțin faptul că foarte mulți copii sunt expuși la acest metal, prezent în sol și absorbit prin îngrășăminte fosfatice.

Agenția Franceză pentru Siguranța Alimentară și de Mediu arată că 0,6% din dietele adulților conțin niveluri ridicate de cadmiu. În cazul copiilor, cifrele pot ajunge până la 36%, dacă vorbim despre cei de vârstă mică.

Franța este principalul stat european în care se utilizează îngrășămintele fosfatice, dar nu a luat măsuri pentru reducerea limitelor de cadmiu. Medicii care au tras semnalul de alarmă cer mediului politic să inițieze campanii de conștientizare și să modifice meniurile școlare pentru copii, promovând astfel alimentele organice , cu un conținut mult mai scăzut de cadmiu.

Iar problemele nu sunt înregistrate doar în Franța, ci și în alte state. Între 2020 și 2022, Italia a raportat mai multe cazuri de contaminare cu cadmiu, fiind urmată de Spania, Germania și Polonia. Pe cale de consecință, Uniunea Europeană a interzis îngrășămintele fosfatice care conțin mai mult de 60 mg.kg de cadmiu.

Cadmiul, care provoacă cancer la om, se găseşte în mod natural în sol şi este utilizat în îngrăşămintele fosfatice, ceea ce înseamnă că este introdus în lanţul alimentar prin culturile agricole.

Categorii: Maratoanele Medika TV
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea